Dagens PS

Byggde fabrik åt Meta i Luleå – utan lön

Meta
Ett sextiotal gästarbetare har lurats på sin lön av Meta. På bilden en av Facebooks tre serverhallar i Luleå. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 22 nov. 2022Publicerad: 22 nov. 2022

Ett sextiotal gästarbetande elektriker som alla arbetat med installationen av en serverhall för amerikanska Metas räkning i Luleå, har lurats på sina löner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt den artikel som i dag publicerades uppdagades den tråkiga historien på storbygget i Luleå, sedan en rumänsk elektriker kontaktat Aftonbladet med information rörande utebliven lön.

Det blev upptakten till en härva som totalt sett innefattar ett sextiotal gästarbetare som under 2021 arbetat med uppförandet av multinationella Metas tredje serverhall i Luleå, och närmare två miljoner kronor i lön som ännu inte betalats ut.

Ansvarig arbetsgivare var ett bemanningsföretag vid namn Scan Facility Service, kontrakterat av underentreprenören Mercury, som i sin tur anlitats av det irländska byggbolaget Sisk, en av Metas entreprenörer.

Fick ingen lön

Det var ett drygt år in i projektet som flera gästarbetare började ana oråd. Detta sedan lönen inte längre betalades ut av Scan Facility Service. Efter att ha protesterat mot detta utlovades gästarbetarna lön av både Meta och Sisk.

När de kort därpå lämnade Luleå och återvände till sina hemländer hände dock ingenting, vilket snabbt fick svåra konsekvenser.

En av de drabbade Emanuel Smarada, 40, beskriver för Aftonbladet att flera av de drabbade i dag brottas med svåra ekonomiska problem som ett resultat av den uteblivna lönen. Själv saknar Smarada fem veckors lön och semesterersättning och har sin sjuka mamma hemma i Rumänien att tänka på.

ANNONS

Senaste nytt

Kontaktat Meta utan resultat

ANNONS

I jakten på upprättelse har Smarada med flera stått i kontakt med både Elektrikerförbundet och IF Metall.

Som gästarbetare och icke fackmedlemmar erhåller de dock inget stöd därifrån, varför de istället anmält Scan Facility Service till Kronofogden.

De har även kontaktat såväl Scan Facility Service som Meta, utan resultat.

En klen tröst

Enligt de källor som Aftonbladet talat med åligger det huvudentreprenören att lösa situationen. En klen tröst för arbetare som Smarada. Särskilt när Facebook och Meta årligen drar in miljoner.

“Även om vi var anställda av ett bemanningsföretag var det Facebook vi jobbade för. Men de bryr sig inte om oss utan vill bara tjäna pengar”, säger Smarada till Aftonbladet.

Läs även: Techbolagens slakt – här sparkas flest anställda 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS