ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Ny rapport: "Kina har det värsta bakom sig"

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023
Rapport Kina
Kinas president Xi Jinping. (Foto: TT)

Kinas senaste ekonomiska nedgång kommer att brytas och ersättas av en bredare återhämtning, enligt en ny rapport. Kina kommer inte att hamna i en Japan-liknande stagnation, är slutsatsen.

ANNONS
ANNONS

Den ekonomiska nedgång Kina nu visat beror till stor del på att den politiska ledningen ”för tidigt” dragit tillbaka sitt stöd till näringslivet, säger Macquaries chefsekonom Larry Hu i en rapport.

Han väntar sig att politikerna nu tar initiativ och bereder vägen för en bredare återhämtning, refererar CNBC.

Inte på väg mot stagnation

Det betyder i sin tur att även om Kina verkar på gränsen till en stagnation i stil med Japans så är den enbart tillfällig, enligt rapporten.

”Kinas ekonomiska återhämtning från pandemin kommer att vidgas, vilket betyder att landet inte är på väg mot stagnation i stil med Japan än”, enligt Larry Hu.

ANNONS
ANNONS

Starkare efterfrågan

“När återhämtningen vidgas över tiden, kommer ekonomin att gå in i ytterligare en uppåtgående spiral med starkare efterfrågan och bättre förtroende,” säger Hu.

Vid ett möte i fredags uppmanade Kinas högsta verkställande organ, State Council, alla att förbättra affärsmiljön och ta bort lokala hinder för marknadens utveckling, enligt statliga medier.

Mötet, ledd av premiärminister Li Qiang, noterade att grunden för Kinas ekonomiska återhämtning ännu inte är solid.

“Även om det värsta ligger bakom oss är återhämtningen långt ifrån självförsörjande”, säger Larry Hu.

“Företag är ovilliga att anställa på grund av svag konsumentefterfrågan, och konsumenter är ovilliga att spendera på grund av svag arbetsmarknad.”

”Viss likhet”

“En sådan självuppfylld nedåtgående spiral har en viss likhet med Japans “förlorade decennier”, erkänner han.

Japan hade en ekonomi som växte snabbt under 1970- och 80-talen men stagnerade under 1990-talet när aktie- och fastighetspriser rasade.

Japan var världens näst största ekonomi i decennier, tills Kina gick om 2010.

“Frånvaron av en självgående återhämtning i Kina idag är främst ett cykliskt, inte strukturellt, fenomen”, säger Larry Hu.

“Historien tyder på att oron för “Japanification” kommer att avta när återhämtningen blir mer förankrad.”

Återhämtning andra kvartalet

Han påpekar att tidigare oro för ekonomisk återhämtning under 2012, 2016 och 2019 alla ledde till marknadskorrigeringar under det andra kvartalet av dessa år.

Hu tar samtidigt bostadsmarknaden som ett exempel på att tecknen är svårtydda.

“Om man extrapolerar försäljningsdata under första kvartalet, kan man vänta sig att försäljningen av nya bostäder kommer att öka med 10 procent eller mer i år,” sa Hu.

“Om man extrapolerar försäljningsdata under andra kvartalet, kan man vänta sig att den faller med 10 procent eller mer.”

“Verkligheten kan vara någonstans mitt emellan”.

Läs även: Kina får skulden när lyxaktier faller

Läs även: Svensk eljätte ”missade” koppling till kommunistpartiet

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här