Dagens PS

Då blir träningsappen en säkerhetsrisk

Då blir träningsappen en säkerhetsrisk
Det gäller att tänka på att träningsappar faktiskt kan vara en säkerhetsrisk, även om de är från stora tillverkare. Foto: TT
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 nov. 2022Publicerad: 28 nov. 2022

Bekväma för att hålla koll på hälsa och välmående? Ja, men även säkerhetsrisker när informationen inte skyddas av lagen. Det handlar om hälso- och träningsappar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många använder hälso- och träningsappar och tvekar inte att göra det, speciellt inte när de kommer från stora jättar som Google, Apple, Garmin och Strava, konstaterar CNBC i en analys.

Istället ser man bara det bekväma i att hålla koll på hälsa och välmående och kunna följa sömnkvalitet, hjärtfrekvens och annat.

Inget skydd

Men problemet kommer när appar hackas eller personuppgifter oavsiktlig delas – och data som samlas in av en träningsapp skyddas inte som hälsoinformation gör enligt lagen.

Därmed är det av betydelse för alla användare att vara medvetna om det och skydda inställningar och inloggningsuppgifter, skriver CNBC.

Många gånger förstår inte konsumenter hur deras information kan bli tillgänglig eller avlyssnas i apparna, skriver sajten som påpekar att det är extra viktigt eftersom människor inte kan ändra sin DNA-sekvens eller hjärtrytm som de kan med ett kreditkortsnummer.

“När tandkrämen väl är ur tuben kan du inte få tillbaka den”, formulerar Steve Grobman, senior vice president och teknisk chef för datorsäkerhetsföretaget McAfee, problemet.

ANNONS

Senaste nytt

“Snåla inte på skydd”

ANNONS

Det första rådet för att undvika fällorna är att inte snåla med säkerheten för att spara några kronor.

“Medan ett mindre känt företag kan erbjuda fler klockor och visselpipor till ett bättre pris, är det mer sannolikt att en väletablerad leverantör bryr sig om sitt rykte och gör saker för att hjälpa konsumenterna”, säger Kevin Roundy, senior teknisk direktör på cybersäkerhetsföretaget Gen Digital.

Det är alltså bättre att köpa från en välrenommerad tillverkare – av ytterligare ett skäl.
“Ett mindre företag kan snabbt gå i konkurs”, säger Roundy.

Blir enkelt att hacka

Att ett dataintrång kan ske underlättas av att träningsspårare vanligtvis ansluts till användarens telefon via Bluetooth, vilket lämnar personliga data mer mottagliga för att hackas.

Dessutom anses alltså inte träningsapparnas info som ”hälsoinformation” och skyddas inte på samma sätt av lagen.

“För att öka skyddet kan man titta på vilka inställningar som kan justeras, till exempel de som är relaterade till sociala nätverk, plats och annan information som kan delas”, säger Dan Demeter, säkerhetsforskare på cybersäkerhetsleverantören Kaspersky Lab.

Man kan även välja bort delningar av sin personliga information till tredje part och bör göra det, menar han.

ANNONS

Utsatt för våld

I rent brottsliga sammanhang påpekar experter att kriminella som hackar träningsappar kan se om man tränar på regelbundna tider och utnyttja den informationen.

Man har också sett hur kvinnor utsatta för våld av tidigare partners spårats av förövaren genom att hacka en  träningsapp, enligt Emory Roane, policyrådgivare på Privacy Rights Clearinghouse, en organisation för konsumentskydd, opinionsbildning och utbildning.

Läs även: App avslöjar hemliga militärbaser – för andra gången 

Läs även: Airpods Pro och Apple Ultra Watch – se bilderna 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS