Kärnforskningslaboratoriet CERN planerar att stänga ned sina partikelacceleratorer för att spara energi, rapporterar Wall Street Journal.

ANNONS

Energikrisen i Europa kan sätta stopp för fysiken – eller åtminstone fundamentala partikelfysiska experiment vid CERN:s stora laboratorium nära Genève i Schweiz, skriver WSJ.

CERN, som på svenska står för Europeiska organisationen för kärnforskning, gör upp planer om att stoppa sina partikelacceleratorer när efterfrågan på energi är som högst.

”Vår oro är verkligen nätstabilitet, eftersom vi gör allt vi kan för att förhindra ett strömavbrott i vår region”, säger Serge Claudet, som är ordförande för centrets energiledningspanel.

Partikelacceleratorerna går i tunnlar i bergen i både Schweiz och Frankrike, och är en av Frankrikes största elkonsumenter. Vid full användning konsumerar CERN ungefär 200 megawatt en tredjedel så mycket energi som den närliggande staden Genève som har drygt 200 000 invånare, enligt WSJ.

Det mest kända resultatet från den största partikelacceleratorn Large Hadron Collider, eller LHC, var bekräftelsen 2012 av existensen av Higgs-bosonen, en partikel som ger massa till alla andra partiklar. Anläggningen kostade nästan 50 miljarder kronor att bygga.

CERN ska presentera sin plan för de regeringar som finansierar anläggningen mot slutet av månaden.

ANNONS
ANNONS

”Om vi ​​får en budget för att göra vetenskap och, frivilligt, stoppar vetenskapen för att spara energi, måste vi se till att vi har stöd från respektive länder.”

Läs även: Stephen Hawking: Gudspartikel kan utplåna universum [Dagens PS]