Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 1,5 procent från februari till mars och jämfört med mars förra året steg kostnadsindex i mars med 9,6 procent.

ANNONS

Mellan februari och mars 2022 steg Byggkostnadsindex med 1,5 procent, motsvarande period 2021 steg indexet med 0,2 procent. Entreprenörernas kostnader steg med 1,9 procent, men byggherrekostnaderna sjönk med 0,5 procent, det skriver Statistiska Centralbyrån.

Mellan mars 2021 och mars 2022 steg Byggkostnadsindex med 9,6 procent, entreprenörernas kostnader steg med 11,1 procent och bidrog med 9,2 procentenheter till den totala ökningen i Byggkostnadsindex.

Stål och drivmedel

Det var kostnaderna för byggmaterial som utgjorde den största ökningen av entreprenörernas kostnader i mars, de ökade med 3,5 procent. Kostnaderna för armeringsstål steg med 23,4 procent, Kostnaderna för järn och stål, med armeringsstål inräknat, steg med 12,2 procent. Andra materialkostnader ökade något eller ingenting.

Entreprenörernas kostnader för transporter och drivmedel ökade med 2,9 procent i mars, mest berodde ökningen på att priset på dieselolja ökade med 10,8 procent.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Kostnader för att bygga fortsätter att öka [Dagens PS]