Per Bolund vill se en satsning på 500 miljarder kronor för att rusta upp Sveriges miljonprogram. Det sade bostadsministern på ett seminarium under måndagen och efterfrågade en ”rivstart”.  ”Det finns ett stort behov att renovera och det går alldeles för långsamt”, säger han. 

ANNONS

Bostadsminister Per Bolund (MP) gjorde uttalandena under ett seminarium anordnat av Expressen och renoveringsbolaget Modexa under måndagen.

Totalt krävs renoveringar för 500 miljarder kronor, menar bostadsministern. Det skriver Expressen.

Det finns ett stort behov att renovera och det går alldeles för långsamt. Vi måste rusta upp i ett högre tempo, säger finansmarknads- och bostadsminister”, säger han. 

Kan skapa arbetstillfällen

Per Bolund menar även att iniativet kan skapa nya jobb; något som är extra angeläget med tanke på coronakrisen. Satsningen på 500 miljarder kronor ska inte enbart finansieras av staten, utan kommuner och bostadsbolag bör även vara delaktiga, anser han.

”Om staten går in delar man på de stora kostnaderna och tar ansvar. Vi vet att det finns intresse från kommuner och bostadsbolag att lägga sin del. Staten sätter in extra pengar som bonus.”

Även Torgny Hellberg, vd för renoveringsbolaget Modexa, menar att satsningen är nödvändig.

”Miljonprogrammet har dåligt rykte, men rent tekniskt är det fantastiskt bra kvalitet. Så det är värt att renovera. Och det är viktigt att involvera de boende”, säger Torgny Hellberg.

ANNONS
ANNONS

Han tillägger att projektet kan skapa arbetstillfällen för arbetslösa människor från utsatta områden.

Läs mer: Bolunds kritik mot H&M: Kringgår medvetet kreditlag [Dagens PS]