Marknaden kan missa nästa kris, eftersom investerare är alldeles för fokuserade på inflation och den ekonomiska återhämtningen, enligt världens största kapitalförvaltare Blackrock.

ANNONS

Investmentbolaget Blackrock är världens största kapitalförvaltare, med runt 8,7 biljoner dollar i tillgångar under förvaltning.  Wall Street-jätten skriver i en rapport att deras indikatorer för geopolitiska risker är på de lägsta nivåerna på fyra år.

Det beror dock inte på ett lugnare världsläge – utan att investerarna fokuserar på den hägrande inflationen och den ekonomiska återhämtningen efter coronapandemin.

”Extra stor påverkan”

Blackrock menar att det innebär att marknaden riskerar att missa nästa geopolitiska kris – med stora konsekvenser som följd, enligt rapporten. De menar att tidigare kriser som handelskriget mellan Kina och USA och kärnvapenhot från Nordkorea som skakat marknaden tidigare har fallit i glömska hos investerarna.

”Geopolitiska chocker kan ha en extra stor påverkan när marknaderna minst förväntar sig det”, skriver investmentbanken i sin nya rapport enligt CNBC. 

Ser risk i Kina och USA:s techsektorer 

En av de stora risker som Blackrock ser just nu är att Kinas och USA:s tech-sektorer glider ifrån varandra. En kris i relationerna mellan dessa båda länders tech-sektorer kan överraska negativt, enligt fondförvaltaren.

”Vi ser en hög sannolikhet för att en frikoppling av de amerikanska och kinesiska tekniksektorerna accelererar i skala och omfattning, trots den relativt låga uppmärksamheten på den globala tekniken för frikoppling av teknik”, skriver Blackrock.

Taiwan oroar också

Att det inträffar en stor cyberattack är också en stor risk enligt investmentbanken. De ser också en risk i att någon eller några av tillväxtmarknadsländerna drabbas av politiska kriser på grund av oförmåga att kontrollera covid-19-pandemin.

ANNONS
ANNONS

Den ökande spänningen mellan USA och Kina kring Taiwans självständighet oroar också. Blackrock tror inte på någon militär upptrappning i år, men ser en ”signifikant risk” på medel- och lång sikt.

Läs mer: FI-chefen: Här är största riskerna just nu