2023 BU är nära oss idag. 12.27 passerar asteroiden jorden i en av de närmaste banorna som någonsin registrerats. Det handlar om en tiondel av avståndet till månen.

ANNONS

”Närkontakt av tredje graden” var en 70-talssuccé i regi av Steven Spielberg. Idag sker en annan typ av närkontakt när asteroiden 2023 BU passerar jorden i en av de närmaste banor som någonsin registrerats.

Klockan 12.27 passerar asteroiden Sydamerikas södra spets på ett avstånd som enligt Bloomberg motsvarar 3 200 miles, cirka 5 120 km.

För den som vill ha något att jämföra med är det ungefär en tiondel av avståndet till månen från jorden och storleken på asteroiden ungefär som en liten lastbil.

Blir ett eldklot

Någon risk att asteroiden krockar med jorden är det inte, säger experter som påpekar att om så sker skulle den ändå förvandlas till ett eldklot och sönderfalla i ofarliga småbitar.

Däremot har den ”kolleger” vi ännu inte upptäckt, säger Don Pollacco, professor vid institutionen för fysik vid University of Warwick.

”Det finns fortfarande asteroider som korsar jordens omloppsbana och väntar på att bli upptäckta. 2023 BU är ett nyligen upptäckt föremål som måste ha passerat jorden tusentals gånger tidigare”, konstaterar han.

Upptäckt för sex dagar sedan

Asteroiden upptäcktes av amatörastronomen Gennadiy Borisov i hans Margo-observatorium i Nauchnyi på Krim 21 januari.
Nasas Scout-system för riskbedömning av har analyserat uppgifterna och förutspått hur nära den passerar.

Innan den kom så nära jorden var dess bana runt solen ungefär cirkulär, och det tog 359 dagar att fullborda banan runt solen.

ANNONS
ANNONS

Efter mötet med jorden kommer asteroidens omloppsbana att vara mer långsträckt, och flytta ut till ungefär halvvägs mellan jordens och Mars banor vid dess längsta punkt från solen.

Asteroiden kommer sedan att genomföra en omloppsbana var 425:e dag.

Läs även: ”Planet killers”-asteroider upptäckta nära jorden [Dagens PS]