Apple och Iphone är fortfarande nummer ett, men 2022 blev ett mörkt år för smartphone-tillverkarna. Julhandeln blev en stor besvikelse när köparna drog åt svångremmen.

ANNONS

Apple levererade 72,3 miljoner Iphone under det fjärde kvartalet förra året, men techjättens leveranser minskar med nästan 15 procent under jämfört med året innan.

Mycket färre hårda paket

I normala fall säljer tillverkarna mycket inför jul, men förra året dök siffrorna. Konsumenterna drog åt svångremmen i de tuffa ekonomiska tiderna, och julhandeln blev en besvikelse för producenterna, enligt CNBC. 

Rekordstor minskning

Från oktober till och med december skeppades 300,3 miljoner smartphones, en minskning med 18,3 jämfört med året innan enligt den rapport från IDC som CNBC citerar.

Det är den största minskningen någonsin för ett kvartal.

Lägsta siffran sedan 2013

Under hela 2022 levererades 1,21 miljarder smartphones, och det är den lägsta siffran på årsbasis sedan 2013.

ANNONS
ANNONS

Rapporten från IDC konstaterar att det beror på ”signifikant minskad konsumentefterfrågan, inflation och osäkerhet kring ekonomin”, enligt CNBC.

”Vi har aldrig sett leveranser under julhandelskvartalet som är lägre än kvartalet innan”, säger Nabila Popal, forskningschef på IDC, enligt CNBC. ”Minskad efterfrågan och stora lager gjorde så att försäljarna drog ned ordentligt på leveranserna.”

Apple lanserade 14-serien

Det handlar alltså om vad som levereras från tillverkarna, inte försäljningssiffror i butik. Däremot ger det en god fingervisning om efterfrågan från konsumenterna – som alltså är lägre än på nästan tio år.

Trots att Apple lanserade Iphone 14-serien inför julhandeln sjunker alltså leveranserna med nära 15 procent.

Tumult i Kina

En del av förklaringen är det tumult som uppstod vid techjättens största produktionsanläggning i Zhengzhou, Kina, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

ANNONS
ANNONS

Näst största smartphoneleverantören, Samsung, fick se leveranserna krympa med 15,6 procent jämfört med fjärde kvartalet året innan, till 58,2 miljoner enheter.

Läs även: Apples värde nu under drömgränsen [Dagens PS]

Läs även: CNBC: Halverad vinst hotar Samsung [Dagens PS]