Apple drabbas hårt av protesterna i Kina. Arbetarna på jättefabriken i Zhengzhou protesterar mot de stenhårda covid-reglerna, och det drabbar produktionen av Apples mest populära Iphonemodeller.

ANNONS

Apple har en enorm produktionshub i Zhengzhou, där runt 200 000 anställda tillverkar de populära Iphone Pro-modellerna.

Färre Pro-enheter

Nu uppger Bloomberg att protesterna bland arbetarna kan betyda att Apple förlorar runt 6 miljoner enheter i produktionen. Det blir alltså en mindre god jul för miljontals presumtiva Iphone Pro-köpare som inte får sina telefoner levererade.

Det är taiwanesiska Foxconn som driver fabriken i Kina, och allt hänger på hur snabbt de kan få tillbaka arbetarna i produktionen.

Tusentals flydde fabriken

De kinesiska myndigheterna står fast vid sin noll-covid-strategi, och protesterna i Kina ökar.

På den enorma produktionsanläggningen i Zhengzhou har de hundratusentals anställda drabbats hårt av de lockdowns som beslutats av de lokala myndigheterna. Tusentals anställda flydde under oktober anläggningen på grund av matbrist.

Apple förlorar 6 miljoner Iphone på tumult i Kina
Sammanstötningar mellan de anställda som tillverkar Iphone 14 Pro och Pro Max och kinesisk polis rapporteras förra veckan. Foto: TT

Populäraste Apple-enheten

De skulle ersättas av nya anställda, men också ersättarna protesterade mot inlåsning och löner, något som Dagens PS tidigare skrivit om.

Foxconns anläggning i Zhengzhou tillverkar de flesta Iphone 14 Pro och Pro Max, som är de populäraste Apple-telefonerna för året. Apple har redan sänkt produktionsmålen från 90 miljoner enheter till 87 miljoner, enligt Bloomberg.

6 miljoner minus

”Det visar att alla, till och med Apple, påverkas av störningar i leverantörskedjan i Kina på grund av covid”, säger Anshel Sag på Moor Insights & Strategy till Bloomberg.

Morgan Stanleys analytiker uppskattade tidigare att underskottet för Iphone Pro-modellerna skulle hamna 6 miljoner enheter under Apples siffror. Det var innan de senaste våldsamma protesterna i Zhengzhou.

ANNONS
ANNONS

När detta skrivs 13.30 på måndagen har Apples aktie fallit med 1,96 procent.

Läs även: Protester i Kina mot Xi Jinping och noll-covid-strategin [Dagens PS]

Läs även: Nyanställer 100 000 personer i fabrik för Iphone [Dagens PS]