Dagens PS

App Stores imperium faller isär – miljardintäkterna hotade

Apple kan tappa en stor del av sina intäkter. (Foto: Andy Wong/AP/TT)
Apple kan tappa en stor del av sina intäkter. (Foto: Andy Wong/AP/TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 20 maj 2025Publicerad: 20 maj 2025

Apples App Store, en gång en revolutionerande marknadsplats som årligen genererar omkring 1 000 miljarder kronor, står vid ett vägskäl.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan lanseringen 2008 har Apples grundidé varit enkel: utvecklare skapar appar, säljer dem till iPhone-användare och behåller 70 procent av intäkterna. Ett system som i begynnelsen ansågs rättvist och som lade grunden för dagens blomstrande app-ekonomi. Många utvecklare kunde snabbt generera sex- eller till och med sjusiffriga belopp i svenska kronor årligen via plattformen, rapporterar Bloomberg.

Med tiden har dock många av dessa app-utvecklare vuxit sig till jättar. Företag som Uber, Snap, Meta, Bumble och Spotify hade knappast nått sin nuvarande storlek utan App Stores existens. Detta har förvandlat App Store från en plattform för mindre utvecklingsstudior till ryggraden i den moderna teknologiindustrin.

Bolag som byggt sin verksamhet på iOS värderas nu i hundratals miljarder kronor och är tillräckligt stora för att skapa egna plattformar.

200 miljarder kan bli betydligt mindre. (Foto: Andy Wong/AP/TT)
200 miljarder kan bli betydligt mindre. (Foto: Andy Wong/AP/TT)

200 miljarder kronor i årliga intäkter

Idag beräknas Apples årliga intäkter från App Store uppgå till cirka 200 miljarder kronor, deras andel av de totala intäkterna på 1 000 miljarder kronor. Affärsmodellen har dock förändrats radikalt. Betalda appnedladdningar utgör numera en mycket liten del av intäkterna, skriver Revenue cat.

Hela 99 procent av App Stores intäkter kommer från köp inuti apparna, där majoriteten genereras av spel.

Systemet för köp inuti appar tillåter användare att prenumerera på tjänster, låsa upp spelinnehåll eller köpa digitala varor med ett enda tryck. För konsumenterna är enkelheten lockande – de behöver inte ange kreditkortsuppgifter eller hantera tredjepartsbetalningsplattformar. Apple sköter allt, inklusive kundsupport, och användarna får ett enhetligt gränssnitt för att hantera sina prenumerationer.

Utvecklarna drar också nytta av systemet genom att slippa hantera betalningsprocesser, finansiella konton, egna betalväggar och återbetalningar. Dessutom får de tillgång till App Stores marknadsföring och funktioner som familjedelning. Kompromissen är dock Apples provision: vanligtvis 15 procent för utvecklare som tjänar under 10 miljoner kronor årligen och 30 procent för dem som tjänar mer.

ANNONS

Jätteintäkter i Apples App Store – trots juridiska strider

Apples App Store i USA genererar enorma summor. Trots juridiska strider fortsätter intäkterna att växa. Nya regler skakar om affärsmodellen. Apples

ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Föråldrat och orimligt

Med enorma summor i potten, allt mäktigare utvecklare, nya konkurrerande plattformar, bredare tillgänglighet av Apples produkter och iPhonens marknadskraft, anser många utvecklare, regleringsorgan och branschobservatörer att idén om att ta en så stor del av intäkterna är både föråldrad och orimlig.

Detta har lett till att ett antal företag och utvecklare har kämpat hårt mot Apple för att förändra App Stores affärsmodell. Det mest framträdande exemplet är Epic Games, skaparen av Fortnite, som nyligen övertygade en domare att tvinga fram en stor förändring i Apples strategi – ett beslut som träffar kärnan i denna 1 000 miljarder kronor stora appmarknad.

Ny era för appköp: Utanför Apples kontroll

I USA kan appar nu dirigera användare till webben för att slutföra köp och därmed kringgå Apples system för köp inuti appar. Avgörande är att den tidigare “skrämselskärmen” – som avskräckte användare från att lämna Apples ekosystem – inte längre får krävas, och Apple kan inte tvinga utvecklaren att betala provision. Kunderna är nu fria att betala för digitala varor inuti appar genom att gå till den öppna webben.

Enkelt uttryckt har Apples affärsmodell för köp inuti appar – som i princip är App Stores affärsmodell – kullkastats i USA. För Apple innebär detta ytterligare huvudvärk värd 200 miljarder kronor. (Det amerikanska justitiedepartementet försöker för närvarande också riva upp avtalet mellan Apple och Google gällande sökmotorer, vilket också genererar cirka 200 miljarder kronor årligen.)

Apple duckar för Trumps tullar – vägrar betala

Trump vill att Apple flyttar sin produktion till USA. Techjätten vill dock hellre hålla nere kostnaderna och duckar för tullarna. I februari lovade Apple

Risk för ännu mer kostnader för Apple

ANNONS

Den större risken för Apple är spridningseffekten. Regleringsorgan runt om i världen, särskilt i EU, följer utvecklingen noga. Om en domare i USA kan tvinga fram dessa förändringar kommer andra regioner sannolikt att kräva samma villkor. (Liknande förändringar för Google Play – baserat på en stämning i USA – införs nu globalt.)

Detta innebär att en App Store liknande det öppna internet sannolikt kommer att bli ett globalt koncept inom några år, vilket kommer att kosta Apple ännu mer i intäkter.

På kort sikt kommer endast de största utvecklarna att göra förändringen. Mindre appskapare saknar resurser att hantera sina egna betalningsflöden och driva ett system för att hantera kunders finansiella konton.

Men under de närmaste månaderna förväntas en mängd startups lansera tjänster som underlättar processen – och populära tredjepartsbetalningsnätverk rustar redan för att hjälpa till.

Apple kommer att kämpa för att bevara sina vinster och kommer sannolikt att överklaga till högre domstolar i USA, där de tjänar majoriteten av sina App Store-intäkter. Därefter skulle de behöva upprepa den processen i varje annan region som vill ha samma förändringar.

Även för ett företag värt över 30 000 miljarder kronor kommer detta att bli för mycket att hantera. Det finns ingen återvändo, och utvecklare och regleringsorgan kommer sannolikt att vinna den här striden.

Apples flirt med Indien får Trump att se rött

Apples satsning på Indien har blivit en känslig politisk fråga. Nu kritiserar USA:s president Donald Trump Apple-chefen Tim Cook för att ha flyttat delar

Apples motdrag: Kan de konkurrera med sig själva?

Men Apple har fortfarande alternativ. Hur ologiskt det än kan låta skulle företaget med säte i Cupertino, Kalifornien, kunna bli en konkurrent på sin egen plattform.

ANNONS

För att behålla så mycket intäkter som möjligt kommer Apple att behöva argumentera övertygande (ett argument som vissa utvecklare redan för fram) att de har det bästa betalningssystemet. Det kommer inte att bli lätt.

Internetanvändare idag är vana vid att ange betalningsuppgifter online, och de bryr sig förmodligen inte om vem som hanterar det så länge det fungerar. Ironiskt nog har Apple gjort ett utmärkt jobb med att göra den upplevelsen sömlös i webbläsaren Safari.

För att förbli konkurrenskraftiga kommer Apple att behöva satsa ännu mer på sina styrkor: användarvänlighet, integritet och säkerhet. Men den största spaken de kan dra i är att ändra sin kommissionsnivå, något som förväntas ske inom kort.

En avgift på 15 till 30 procent är helt enkelt för hög när plattformar som Stripe, Square och PayPal tar cirka 3 procent (Apples andel täcker mer än bara betalningshantering, men de andra funktionerna är i många fall inte värda de extra 12 till 27 procentenheterna).

För närvarande kommer App Store att fortsätta att fungera som vanligt. Men inom ett år kan det tätt kontrollerade ekosystem som Apple byggt upp se mycket annorlunda ut – och företaget kommer att behöva utvecklas i takt med den industri de själva hjälpte till att skapa.

Kris hos Apple och ingen ny Siri att fråga

Apple fortsätter misslyckas inom AI och nu talar källor internt om en rejäl kris. ”Det här skeppet har sjunkit länge”, är ett omdöme. Insiders säger att

Missa inte:

”Hellre datavetare än soldater” – AI blir ny frontlinje i svenskt försvar. News 55

Arturo Arques, 60: Så grejar du ekonomin efter 50 års ålder. E55

ANNONS

23andMe såld – vad händer med ditt DNA? Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

David Ingnäs har pratat med fastighetsutvecklaren Prisma Properties som satsar stort på lågpris
Spela klippet
Företag

Lågpris är vinnaren när handeln krisar

20 maj 2025
ANNONS
ANNONS