Snart kommer äntligen krav på standardladdare i EU. Usb-c blir standard för nya smartphones, surfplattor och kameror med start 2024. Apple får helt enkelt anpassa sig till den europeiska marknaden!

ANNONS

Mycket frustration och en hel del bortkastad elektronik sparar man efter EU-beslutet om standardladdare.

Från och med år 2024 kräver EU att alla nya smartphones, surfplattor, kameror, tangentbord, möss, hörlurar, högtalare och annan mindre elektronik följer den nya laddstandarden usb-c, enligt Reuters.

Apple mest påverkat

Det företag som påverkas mest av EU-beslutet är utan tvekan Apple. Å andra sidan kan det visa sig att det blir ett lyft för företaget i Europa: Om kunderna kan ladda prylarna med usb-c kanske försäljningen ökar?

I och med att beslutet också omfattar sådant som hörlurar och e-läsare påverkar det också till exempel Samsung och Huawei.

Stor majoritet i EU

Förslaget röstades igenom med överväldigande majoritet, 602 röster för och 13 emot, enligt Reuters.

För bärbara datorer dröjer ett beslut om laddarstandard några år till. Enligt M3 dröjer det till 2026 innan usb-c blir standard också för laptops.

Kunderna sparar miljarder

Många är vi som slitit vårt hår över alla olika laddare som vi släpat med oss för att kunna hålla liv i alla prylarna. Enligt EU-kommissionens uppskattning sparar konsumenterna runt 250 miljoner euro (2,7 miljarder kronor) på att bara behöva en enda laddare.

ANNONS
ANNONS

24 oktober kommer det sista godkännandet från EU-länderna. Sedan har EU-länderna sex månader på sig att införa lagen, enligt M3.

Läs även: Elon Musk hot mot Telia och Ericsson är nu ett faktum [Dagens PS]

Läs även: Alla laddare ska bli likadana –EU kräver usb-c från 2024 [Dagens PS]