Dagens PS

Alla laddare ska bli likadana – EU kräver usb-c från 2024

EU usb-c
EU inför usb-c som ny standard från 2024. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 juni 2022Publicerad: 07 juni 2022

Apple måste byta laddare i EU – från och med 2024 ska alla mobiler, läsplattor och kameror ha samma laddare: Usb-c, enligt ett nytt historiskt beslut i EU-parlamentet och ministerrådet.

ANNONS
ANNONS

Idén om att alla mobiltelefoner ska ha samma laddare i EU är visserligen inte ny (Dagens PS rapporterade om saken redan 2009) men nu är det klubbat och klart. EU-parlamentet och ministerrådet godkänner EU-kommissionens förslag från i höstas om gemensam laddare för alla mobiltelefoner, läsplattor och kameror, rapporterar Reuters.

Från och med 2024 får endast elektronik med usb-c-laddare säljas i unionen. EU-kommissionen säger att regleringen är till för att göra livet enklare för konsumenterna och att de ska kunna spara pengar. Den politiska processen har tillkommit efter att företagen själva misslyckats med att nå en lösning, skriver Reuters.

Slår hårdast mot Apple

Apple, som använder sig av lightning-portar till sina Iphones, blir den stora förloraren på EU:s uppgörelse om att usb-c blir ny standard. Företaget har tidigare varnat för att draget kan hindra innovation och skapa ett berg av elektronikskrot.

Thierry Breton, EU-kommissionär för inre marknaden, är dock väldigt nöjd med den nya lagstiftningen som han menar kommer ge en besparing på runt 250 miljoner euro för konsumenterna.

“Det kommer också att tillåta ny teknik som trådlös laddning att växa fram och mogna utan att låta innovation bli en källa till marknadsfragmentering och konsumentbesvär”, säger Breton.

40 månader för usb-c datorer i EU

”I dag har vi gjort den gemensamma laddaren till verklighet. Europeiska konsumenter har längre frustrerats av mängden laddare som tornar upp sig med varje ny enhet. Nu kommer de att kunna använda en och samma laddare för all sin bärbara elektronik”, säger den maltesiska EU-parlamentsledamoten Alex Agius Saliba i ett pressmeddelande.

ANNONS

Reglerna blir obligatoriska för mobiltelefoner från “hösten 2024” enligt EU-kommissionen. För datorer gäller 40 månader från och med att lagstiftningen träder i kraft.

Läs även: Apple utmanar Klarna – satsar på ”köp nu, betala senare”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS