Debatten om AI har även kommit in i konstens värld. Detta sedan an AI-manipulerad bild vann första priset i en tävling, något som nu retar upp konstnärer.

ANNONS

Jason M. Allen från Colorado vann första priset i en bildtävling förra månaden, sedan hans vinnande bidrag med titeln ”Théâtre D’opéra Spatial” använde Midjourney – ett artificiellt intelligenssystem – som kan producera detaljerade bilder genom skriftliga uppmaningar.

Allen var stolt över sin vinst när han pratade med CNN.

”Jag är fascinerad av denna bilden. Jag älskar den”, sa han och tryckte på vikten att alla borde ta sig tid att se bilden.

Midjourney användes

Allen var tydlig med att Midjourney användes när han anmälde sig till tävlingen och inom hans kategori ”emerging artist” var det inte konstigt att producera digital konst som använder ”digital teknik som en del av kreativiteten eller presentationsprocessen.”

Uppretade konstnärer

När bilden till slut hamnade på Twitter fick den dock många arga mothugg av uppretade konstnärer, eftersom Allen hade använt AI för att skapa vinnarbidraget.

”Det här suger av exakt samma anledning som vi inte låter robotar delta i OS”, skrev en Twitter-användare.

En annan skrev: ”Detta är den bokstavliga definitionen av ”tryckte på några knappar för att göra ett digitalt konstverk”.

Håller inte med om kritiken

Men Allen håller inte med om kritiken utan säger att det fortfarande var mycket arbete bakom bilden, även om han inte använde en pensel.

”Det är inte så att du bara slår ihop ord och vinner tävlingar”.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt är han positiv till att debatten även numera rör AI inom konsten.

”Istället för att hata tekniken eller människorna bakom den måste vi inse att det är ett kraftfullt verktyg och använda det för gott istället för att gnälla över det”.

Läs även: Konstbedrägerier – en konstform i sig [Dagens PS]