AI, med verktyg som till exempel ChatGPT, kan ta ditt jobb. Chatboten ser ut att klara ännu mer än man trott, och skulle kunna ersätta människor inom en rad yrkesområden.

ANNONS

AI-verktyget ChatGPT från OpenAI kan mer än man trott.

Forskare från Oxford förutspådde 2013 att 47 procent av jobben i USA skulle ersättas av AI-verktyg, men riktigt så illa har det ju inte blivit.

Sunt förnuft krävs fortfarande

Det är ju trots allt så att det i många lägen krävs sunt (mänskligt) förnuft för att teknologin inte ska orsaka fel eller partiskhet.

”Vi måste tänka på sådana här saker som verktyg för att höja produktiviteten, inte som ren ersättning”, säger Anu Madgavkar, McKinsey Global Institute enligt Business Insider.

Tio yrken som hotas av AI

Men vem ska då känna att jobbet kan vara hotat? Business insider har listat tio yrkesgrupper som löper störst risk att ersättas av AI.

Techsektorn

Det handlar om kodare, programmerare, programvaruutvecklare och dataanalytiker.

Det är efterfrågade yrkesgrupper i dag, men det kan mycket väl bli så att ChatGPT och andra liknande AI-verktyg tar över. Avancerad teknologi kan producera kod snabbare än människor.

ANNONS
ANNONS
AI tar över era jobb: Här är listan
En hel del texter i media skulle kunna produceras av AI-verktyg som ChatGPT och lämna redaktionerna glest befolkade. Foto: TT

Mediajobb

Då pratar vi till exempel annonssektorn, innehållsskapande och journalistik.

AI-genererat innehåll är ingen nyhet i mediabranschen. Tech-nyhetssajten CNET har använt ett AI-verktyg som liknar ChatGPT för att producera ett stort antal artiklar, även om man också tvingats gå in publicera rättelser.

BuzzFeed är en annan nyhetssajt som säger att man kommer att använda ChatGPT för att generera innehåll.

Rättssektorn

Här är det yrkesgrupper som rättssekreterare och det i Sverige relativt nya paralegal som är i riskzonen att ersättas av AI-verktyg.

Stora mängder information som ska sammanställas och sedan presenteras är precis vad AI-verktygen är bra på. Språkorienterade yrken kan med andra ord automatiseras.

Inte helt och hållet, dock: det krävs mänskligt omdöme för att förstå vad en klient eller en arbetsgivare är ute efter.

Marknadsanalytiker

AI-verktyg är bra på att analysera data och förutsäga resultat. Det innebär att marknadsanalytiker sitter löst och kan ersättas.

ANNONS
ANNONS

Samla data, identifiera trender utifrån vad som samlats in, och sedan använda det för att ta fram en effektiv marknadskampanj eller besluta var man ska annonsera är något som AI kan göra i stället för människor.

Lärare

I stället för att oroa sig över att eleverna ska fuska genom att använda ChatGPT för att skriva uppgifter kan lärarna börja oroa sig för sina jobb.

AI tar över era jobb: Här är listan
Lärarna är mest bekymrade över att elever kan använda ChatGPT för att göra uppgifter, men kanske de borde vara mer rädda för att bli överflödiga själva? Foto: TT

ChatGPT skulle redan nu kunna undervisa. Även om det finns buggar och ”kunskapshål” är det inget som inte kan åtgärdas. Chatboten är lättlärd.

Finanssektorn

Här riskerar finansanalytiker och personliga finansiella rådgivare att ersättas av AI.

Verktygen kan identifiera trender på marknaden, följa utvecklingen på investeringarna i portföljen och kommunicera allt kunden behöver.

Analytikerna tjänar stora pengar – men delar av deras jobb är automatiserbara.

Börsen

Inte ens aktiehandlarna sitter säkert. Enligt Business Insider finns det risk för att vissa roller på börsen är i fara från AI-verktygen. I stället för att plocka in folk som gör Excel-modeller kan det läggas på AI.

Grafisk design

I decembernumret av Harvard Business Review konstaterar tre professorer att DALL-E, ett AI verktyg som kan göra en bild på sekunder. Det är förstås ett hot mot grafiska designers.

ANNONS
ANNONS

”Den senaste utvecklingen inom AI kommer säkert att ge en tuff period och ekonomisk smärta för en del vars jobb blir direkt påverkade och som har svårt att anpassa sig”, skriver de enligt Business Insider.

Revisorer

Det säkraste av yrken klarar sig inte undan den tekniska utvecklingen.

”Teknologi har inte gjort alla arbetslösa, men en del har blivit av med jobbet”, säger Brett Caraway, docent på Torontouniversitetet enligt Business Insider. 

Kundservice

I en studie från 2022 konstaterar det tekniska forskningsföretaget Gartner att det är fullt troligt att chatbotar tar hand om huvuddelen av kundservicen för runt 25 procent av alla företag inom fyra år.

Läs även: AI fixar Teams-mötet: Microsoft adderar ChatGPT [Dagens PS]

Läs även: ChatGPT:s investeringsråd lika bra som analytikernas [Dagens PS]