På torsdagskvällen kom nyheten att krisande Yahoo kan ha utsatts för ett enormt dataintrång. Och mycket riktigt – i ett pressmeddelande på torsdagskvällen bekräftade tech-jätten att sammanlagt 500 miljoner konton äventyrats i varierande grad i en hackerattack utförd 2014 som man misstänker iscensatts av en ”statsunderstödd aktör”, framgår i den officiella varningen.

ANNONS

Attacken ska enligt flera medier vara det största dataintrånget någonsin och än värre är att det inte enbart blir Yahoo-konton som drabbas. Alla som använt samma lösenord eller inloggningsuppgifter, som man haft på Yahoo, i andra tjänster är sårbara även där, påpekar bland annat CNET.

Men vad gör man då som användare? En rad tech-sajter tipsar i dag om vad man ska göra för att återställa säkerheten i sina internatkonton. Dagens PS samlar de bästa här nedan.

1. Ta reda på om du är drabbad. Om du någonsin skapat ett Yahoo-konto (mejl exempelvis) bör du logga in med detsamma, tipsar CNET. Yahoo kommer att skicka ut mejl till alla vars uppgifter har läckt.

2. Byt lösenord. Det här är det kanske viktigaste av allt. Har du inte bytt lösenord sedan 2014 – då dataintrånget skedde – är det god tid att byta nu. Lösenorden för alla 500 miljoner konton är inte nödvändigtvis på vift men för att vara på den säkra sidan är det lika bra.

3. Inte bara Yahoo. Uppdatera säkerheten på samtliga konton du har på nätet, understryker sajten Recode, som var först att avslöja attacken.

”Gör en lista på alla konton där du lagrar känslig information. Uppdatera alla lösenord och gör dem långa och starka. Var noga med att ge varje konto ett unikt lösenord – inga upprepningar!”

4. Rensa. Logga in i din Yahoo-mejl och rensa alla mejlslingor du inte vill ska hamna på villovägar och stäng av alla eventuella trejdepartstjänster du har kopplade till ditt konto.

5. Städa upp. Har du gamla konton på tjänster du aldrig använder? ”Radera dem!” uppmanar CNET. På så sätt behöver du inte oroa dig varje gång en webbsajt eller tjänst utsätts för en attack.

LÄS MER: If you’ve ever created a Yahoo account, take these steps immediately to protect your data [Recode] >

ANNONS
ANNONS

LÄS MER: How to find out if you’re at risk in Yahoo hack [CNET] >

LÄS MER: Yahoo Has Been Hacked: What You Need to Know [Fortune] >

BAKGRUND: An Important Message to Yahoo Users on Security [Yahoo] >