Kriget i Ukraina har aktualiserat frågan om skyddsrum och jämfört med förra året har tillsynen av skyddsrum ökat med 400 procent i år.

ANNONS

När Ryssland invaderade Ukraina väcktes frågan om skyddsrum i Sverige och nyheter spreds om att massor av svenskar inte har skyddsrumsplats och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fick många samtal från fastighetsägare, det rapporterar Fastighetstidningen.

Fastighetsägare förvaltar många av landets skyddsrum och Anders Johannesson, enhetschef på MSB, berättar för Fastighetstidningen att i krigets början frågade många fastighetsägare myndigheten om de borde ställa i ordning skyddsrummen direkt och MSB svarade att det inte behövdes, men att det vore bra att inventera skyddsrummen så de får koll på skick och rutiner.

”I år gör MSB tillsyn av ungefär 3 500 skyddsrum, jämfört med 2 000 i fjol. Om vi plussar på det som alla fastighetsägare har gjort själva hittills så hamnar vi på runt 10 000 skyddsrum totalt”, säger Anders Johannesson till Fastighetstidningen.

Det betyder att Sveriges fastighetsägare har sett till att 6 500 skyddsrum är redo att ställas i ordning om det skulle bli krig och att tillsynen av skyddsrum har ökat med 400 procent under 2022, jämfört med 2021.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Finska skyddsrum tål både sprängningar och strålning [Dagens PS]