Dagens PS

Finska skyddsrum tål både sprängningar och strålning

I Finland finns skyddsrum som står emot sprängningar, strålning, giftig gas och farliga kemikalier. Omvärldssituationen har gjort att Finland har tagit initiativ till att en ny, internationell standard för skyddsrum skapas.
I Finland finns skyddsrum som står emot sprängningar, strålning, giftig gas och farliga kemikalier. Omvärldssituationen har gjort att Finland har tagit initiativ till att en ny, internationell, standard för skyddsrum skapas. (Foto: SIS)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 maj 2022Publicerad: 17 maj 2022

Finland tar det här med skyddsrum på allvar, landets underjordiska bunkrar står emot sprängningar och gasangrepp samt skyddar mot strålning och giftiga kemikalier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Helsingfors finns ett skyddsrum som rymmer upp till 6 000 personer, det är ljust, varmt och har en fotbollsplan, en lekplats och parkering. I staden finns 5 500 liknande skyddsrum, tillsammans skapar de ett nätverk av underjordiska faciliteter som byggts sedan 1980-talet, det rapporterar CNBC.

Vanligtvis används dessa underjordiska utrymmen för sådant som parkering, förvaring och sportevenemang, men deras verkliga syfte är att skydda invånarna från en attack.

Ska tåla alla typer av vapen

Tomi Rask, beredskapslärare vid Helsingfors stads räddningsavdelning, berättar för CNBC att alla typer av vapen hade tagits i beaktande vid utformningen av skyddsrummen, de ska vara sprängningssäkra och gassäkra, samt skydda mot strålning och mot giftiga kemikalier.

Bunkrarna ska också kunna stå klara att användas som skyddsrum på 72 timmar. Tomi Rask förklarar att vissa strukturer och föremål måste kunna avlägsnas så att människor får plats i skyddsrummen.

Måste inte tömmas helt

“Men det är inte så att vi behöver tömma skyddsrummet innan vi kan ta in personer, för i skyddstider måste du ha någon form av utrustning,” säger Tomi Rask till CNBC, och förklarar att, exempelvis en bil, kan ge en familj lite privat utrymme.

I Skyddstider anses också lekplatsen vara viktig, så att barn kan leka och föräldrarna få en paus. Tomi Rask menar att dessa skyddsrum kanske kan vara en sak som Finland kan bidra med till Nato.

ANNONS

Grannar som kan orsaka fara

Finlands president Sauli Niinisto sade på söndagen att Finlands säkerhet kommer maximeras av att landet blir medlem i Nato, enligt honom har landets säkerhetssituation förändrats av Rysslands krig mot Ukraina, även om han inte tror att det finns något omedelbart hot mot Finland.

Finland har dock en 1 340 kilometer lång gräns mot Ryssland och har en gång invaderats av det forna Sovjetunionen.

“Vi har grannar. Och naturligtvis kan grannarna orsaka oss en omedelbar fara”, säger Tomi Rask om resonemanget bakom dessa bunkrar, till CNBC.

Ny internationell skyddsrumsstandard

Omvärldssituationen har gjort att Finland har tagit initiativ till att en ny, internationell standard för skyddsrum skapas, det framgår av ett pressmeddelande.

Den nya standarden ska tas fram inom ramarna för den internationella ISO-kommittén för Security and Resilience, en kommitté som sedan tidigare drivs från Sverige av Svenska institutet för standarder, SIS, tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Sverige uppges ha 65 000 skyddsrum.

ANNONS

“Oroligheterna i omvärlden skapar ett ökat behov och intresse av standarder inom samhällssäkerhetsområdet. Skyddsrum är nu ytterligare ett standardförslag med avsikt att stärka svensk förmåga att skydda befolkningen i händelse av kris eller krig”, säger SIS vd Annika Andreasen, i pressmeddelandet.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: MSB varnar för företag som erbjuder besiktning av skyddsrum

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS