Dagens PS

Vi slänger färre sopor – därför vänder trenden

sopor
Nu hamnar inte lika mycket sopor i sopnedkastet (Foto: Claudio Bresciani/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023

Svenskarnas sopberg brukar växa för varje år – men nu börjar trenden att vända. Och det finns en anledning till vårt förändrade mönster.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vågar du gissa hur mycket mat- och restavfall som du slänger på ett år? Du kommer snart att få veta om du fortsätter att läsa.

Svenskarnas sopberg med hushållssopor brukar ofta växa från år till år, men under de senaste åren har en minskning skett. Och det finns en anledning till varför det är så.

Bra att avfallet minskar

Det handlar troligtvis inte om att vi har blivit mer miljömedvetna – även om förändringen är bra ur ett klimatperspektiv.

Till år 2025 bör Sveriges kommuner minska mat- och restavfallet med 25 procent, från 2015 års nivå, enligt branschorganisationen Avfall Sverige.

Men det gäller att rappa på för att vi ska nå målet: Hittills har mängden endast minskat med 14 procent sedan 2015.

“Det blir tufft att nå målet om två år”, konstaterar Jenny Westin, statistikansvarig på Avfall Sverige, till TT. 

sopor

Hur mycket mat- och hushållsavfall gjorde du dig av med 2022, tror du? (Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT).

ANNONS

Senaste nytt

Lågkonjunktur – då äter vi upp det vi köper

ANNONS

Under 2022 slängde svenskarna tillsammans 4,7 miljoner ton sopor – vilket är en minskning med 3 procent sedan året innan.

Svenskarnas sopberg brukar avspegla konjunkturen: I högkonjunktur konsumerar och slänger vi mer och i lågkonjunktur är det tvärtom. Det senaste årets inflation och höga matpriser har fått oss att hålla hårt i pengarna.

“Det kan handla om att man när man får sämre ekonomi är mer noggrann, äter upp mer och slänger mindre. Det onödiga matsvinnet har minskat”, säger Jenny Westin.

Sopsortering blir obligatoriskt nästa år

Från och med hösten 2024 blir det obligatoriskt för alla i Sverige att sortera sina sopor och separera matavfall från hushållsavfall.

I samband med detta får även kommunerna ansvar för insamling av förpackningsavfall, något som successivt kommer att byggas ut.

Förändringen kommer att göra det enklare att nå målet om att minska svenskarnas mat- och restavfall med 25 procent till 2025, tror Avfall Sverige.

Undrar du fortfarande hur mycket du slängde i soporna förra året? Svaret är: 193 kilo mat- och restavfall.

Läs även: Sopor: Den nya megatrenden på Wall Street

ANNONS

Läs även: Våra hav kvävs av plast – ”ingen idé att städa”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]