ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Sopor: Den nya megatrenden på Wall Street

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
Wall Street
Joe Bidens lagförslag för att göra USA grönare gör soppbolagen poppis på Wall Street (Foto: Unsplash).

USA:s ansträngningar för att göra landet grönare förvandlar sopor till guld på Wall Street. 

ANNONS
ANNONS

I augusti skrev president Joe Biden under ett nytt lagförslag som ger företag hundratals miljarder dollar i subventioner för att investera i projekt med förnybar energi.

Förslaget inkluderar också krediter för att hjälpa fabriker att ställa om produktionen till att tillverka elfordon, eller andra produkter som behövs i en koldioxidsnål ekonomi.

Det skriver Wall Street Journal.

Guldläge för sopbolagen

Lagförslaget stärker företagen som hanterar Amerikas sopor och avfall.

Sedan Biden skrev under förslaget har landets största aktörer inom avfallsbranschen, Waste Managements and Republic Services, handlats till rekordhöga värderingar. Trots den senaste nedgången på börsen är bolagens aktier fortfarande populära val på Wall Street, och bidrar till det ökade intresset för hållbarhet.

“De har en extraordinär position” säger Michael Hoffman, analytiker hos investmentbanken Stifel, och fortsätter: ” Sräp kommer att ligga i framkant”.

ANNONS
ANNONS

Postitivt för sopbergen

Ansträngningarna för att minska utsläppen av växthusgaser och att återanvända material gör det också plötsligt lönsamt att sortera sopor. Tvättmedelsflaskor och kartonger utgör till exempel några av den gröna ekonomins heta råvaror.

Waste Managements och Republic Services bygger anläggningar för att isolera metan från ångorna som kommer från ruttnande sopor, och leder den till naturgasnätet för att brännas i kraftverk, ugnar och kök.

De utrustar också återvinningsanläggningar med det senaste inom automation för att bättre sortera och bearbeta material för de konsumentvaruföretag som är under press att hålla sina förpackningar borta från sopstationer och havet.

Läge för tvåsiffrig tillväxt

Återvinningscentralernas ägare förutspår hundratals miljoner dollar i ytterligare vinst från den ökande efterfrågan på återvunnet material, och de skatteincitament som införts för att göra energi från utsläpp som annars skulle sippra ut i atmosfären.

“Vi är välsignade över att befinna oss mitt i en megatrend” säger Jon Vander Ark, vd för Republic Services.

Företaget siktade tidigare på en tillväxt med 5 procent per år, men spår nu att det är läge för tvåsiffrig tillväxt.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Din sorterade plast bör återanvändas – men eldas upp

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här