Dagens PS

Våra hav kvävs av plast – "ingen idé att städa"

I en ny studie varnar forskare för att det är meningslöst att städa bort plast ur våra hav om vi fortsätter producera den i nuvarande takt
I en ny studie varnar forskare för att det är meningslöst att städa bort plast ur våra hav om vi fortsätter producera den i nuvarande takt. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 mars 2023Publicerad: 10 mars 2023

Cirka två miljoner ton plastpartiklar flyter på världens hav och om ingenting görs kan det bli tre gånger så mycket till år 2040.

ANNONS
ANNONS

I en ny studie varnar forskare för att det är meningslöst att städa bort plast ur våra hav om vi fortsätter producera den i nuvarande takt, det rapporterar CNBC.

Vi måste agera nu

Forskarna uppmanar lagstiftare att omgående agera och anta politiska åtgärder för att minska användningen av plast och öka återbruket.

“Den exponentiella ökningen av mikroplaster över världens hav är en skarp varning om att vi måste agera nu och i global skala, sluta fokusera på sanering och återvinning och inleda en tid av företagsansvar under hela livscykeln för de saker de tillverkar.” säger Marcus Eriksen till CNBC.

Han är medgrundare av The 5 Gyres Institute, en amerikansk organisation som arbetar för att ta itu med plastföroreningar.

ANNONS

Senaste nytt

Dramatisk ökning av plast

I studien har forskarna bedömt trenderna för plast i haven från 1979 till 2019 och sett en dramatisk ökning av den massa med med plast som flyter i haven.

Enligt forskarna kan det återspegla en stor ökning av världens plastproduktion, en förändring av generering och hantering av markbaserat avfall eller en fragmentering av befintliga plastföroreningar.

ANNONS

Ingen idé att städa

Marcus Eriksen menar att det inte är någon idé att städa om vi fortsätter producera plast i nuvarande takt och att vi för länge talat om återvinning samtidigt som plastindustrin avvisar alla åtaganden att köpa återvunnen plast.

Han anser att det är dags att ta itu med roten till plastproblemet. Om ingenting görs nu för att vända trenden kommer plast hamna i våra hav ungefär 2,6 gånger snabbare till år 2040.

Globalt avtal om plastföroreningar

Förra året antog FN:s medlemsstater ett globalt avtal om plastföroreningar och i vår planerar medlemsländerna att träffas för att utveckla ett rättsligt bindande verktyg om plastföroreningar.

Enligt studiens författare är det extremt viktigt att fastställa en resolution som tar upp plastens hela livscykel, från utvinning och tillverkning till avfallshantering.

Oförmåga att upprätthålla liv

“Den ökande ansamlingen av plastpartiklar i våra miljöer och kroppar kommer så småningom att leda till oförmåga för planeten att upprätthålla liv som vi känner det,” säger Scott Coffin, forskare vid California State Water Resources Control Board, i ett uttalande, skri ver CNBC.

ANNONS

Han tillägger att det nu är det dags för regeringar världen över att förena sig i sina ansträngningar för att minska plastproduktionen och ytterligare förhindra att plast hamnar i miljön.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så farligt är mikroplaster i vår mat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS