Det kan vara dyrt att separera från sin partner – ibland för dyrt. Enligt Danske Banks undersökning upplever allt fler svenskar, särskilt kvinnor, att de inte har råd att skilja sig.

ANNONS

Enligt studien har var fjärde kvinna i Sverige inte råd att separera från sin partner. Förändringen innebär en ökning med 5 procentenheter sedan 2018.

Även fler män uppger idag att de inte känner att de har råd att separera. Enligt studien uppgav en av tio män att så var fallet.

Värre än för tre år sedan

“När vi genomförde den här undersökningen för tre år sedan såg det otroligt mörkt ut för kvinnor. Vi noterade då att många skulle känna sig tvungna att stanna i en relation på grund av privatekonomin. Och nu tre år senare ser det alltså ännu sämre ut”, säger Jennie Sandén, familjeekonom på Danske Bank. 

“Det här sätter fingret på frågan om sparande och investeringar. Det finns många risker med att stå utan sparkapital eller investeringar på börsen. Att inte kunna lämna en relation om man vill är kanske en av de tydligaste riskerna”, tillägger hon.

”Anmärkningsvärd” skillnad  

I åldersgruppen 30-44 har de som inte anser sig ha råd att separera ökat med 9 procentenheter på tre år, vilket är den största ökningen. Totalt har de som inte har råd att separera ökat med 21 procent, från 15 procent för tre år sedan.

“Trots att vi ser en ökning bland både män och kvinnor så är det anmärkningsvärt att det fortfarande är över 10 procent fler bland kvinnor än bland männen som anger att de inte har råd att lämna en relation, säger Sandén.

Läs hela artikeln på Privata Affärer.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: 28 procent i EU har inte råd med semester – Dagens PS

Läs mer: Så planerar du boendet inför skilsmässan – Dagens PS