Det ska sägas att skilsmässorna bara ökat marginellt under pandemiåret 2020. Men om ”olyckan” är framme kan det vara bra att vara förberedd.

Det är Länsförsäkringar som tipsar dig som står inför en skilsmässa vad du bör tänka på rent bostadsmässigt.

”Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boendeutgifterna”, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande där man konstaterar utifrån siffror från Domstolsverket att endast 25 fler skilsmässor inkommit under 2020, jämfört med 2019.

I tolv län gick skilsmässorna dessutom ner.

Äktenskapsförord och juridisk hjälp

”Men för de 31 650 par som trots allt ansökt om skilsmässa kan den nya situationen bli ekonomiskt kännbar”, resonerar Länsförsäkringar där privatekonomen Emma Persson radar upp tips till dig som nu måste klara omkostnader, däribland för boendet, själv.

Till att börja med är rådet att gå igenom hur privatekonomin ser ut och om möjligheten finns att låna pengar till en bostad.

Om ni har olika inkomster, fördela utgifterna så att båda har råd med ett sparande. Har du ett eget sparande som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende? Se till att göra det till enskild egendom om ni är gifta så att pengarna inte delas i bodelningen, är nästa råd.

Andra tips är att ställa sig i bostadskön, ordna juridisk hjälp om det krävs och upprätta ett äktenskapsförord inför den stundande skilsmässan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer här.

Läs även: Det skiljer bostadsrätt från hyresrätt [DagensPS.se] »