28 procent i EU har inte råd med semester

Uppdaterad: 04 aug. 2021Publicerad: 04 aug. 2021
inte råd semester
Drygt 400 000 svenskar har inte råd med semester, enligt ETUC. (Foto: TT)

En majoritet av de familjer som har låg inkomst har inte råd att åka på semester, enligt statistik från Europeiska fackliga samorganisationen (ETUC).

ANNONS
ANNONS

Bland EU-medborgarna är det 28 procent som inte har råd med sommarsemester – men siffran stiger till 59,5 procent av de som lever i relativ fattigdom, alltså att de tjänar mindre än 60 procent av medianlönen i landet, skriver Europeiska fackliga samorganisationen (ETUC) i ett pressmeddelande.

Enligt ETUC är det 35 miljoner européer som inte har råd med semester, enligt organisationens analys av data från Eurostat. Sett till absoluta tal är det flest i Italien (7 miljoner), Spanien (4,7 miljoner) och Tyskland (4,3 miljoner) som inte har råd med semester.

Räknat på procent av de i relativ fattigdom är situationen värst i Grekland (88,9 procent), Rumänien (86,8) och Kroatien (84,7).

ETUC:s analys av EU-statistik visar också att det facket kallar semesterojämlikheten har ökat i 16 av 27 medlemsstater under det senaste årtiondet, rapporterar TT (länk till SvD).

I Sverige handlar det om drygt 400 000 personer som inte har ekonomisk möjlighet att ta semester, enligt ETUC.

”Semester borde inte vara en lyx för ett fåtal. Samtidigt som många arbetare har rest bort för att njuta av ledighet tillsammans med vänner och familj så går miljontals miste om detta på grund av låg lön”, säger organisationens vice generalsekreterare Esther Lynch i ett uttalande.

Läs mer: Nio stränder med utlandskänsla – i Sverige

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.