Bostad åt en mångmiljonär eller hotellverksamhet för en uppländsk näringsidkare? Med den här pampiga prästgårdsbyggnaden, nu på Hemnets klicktopp, finns båda möjligheterna.

ANNONS

Vid det pittoreska vattendraget Vendelån ligger Nortuna gård, med anor så långt tillbaka som till 1200-talet och stort kulturhistoriskt värde. Det har dragit till sig uppmärksamhet bland spekulanterna. mer än 38 000 klick har den hunnit dra till sig den senaste veckan.

Nortuna har varit prästgård mellan 1296 och 2001, enligt mäklaren Bernstein. Sedan 2008 ägs den privat. Det finns förutsättningar för såväl hotell- och eventverksamhet verksamhet som för självhushållning för den som köper gården, dess mangårdsbyggnad på 340 kvadratmeter med omgivande byggnader och en hektar mark som ingår i fastigheten. Till och med en privat badbrygga vid ån bjuder den på.

De senaste ägarna har restaurerat gården med fingertoppskänsla skriver mäklaren. ”Anlagd trädgård, med äldre träd och en engelsk park på Kvarnön omgiven av Vendelån, och en nyare örtagård med även bärbuskar, dessutom en apellund, allé, syrénberså och välklippta avenbokshäckar som skapar skilda trädgårdsrum”, står det i annonasen.

Prästgård med lusthus på egen ö

Bland de nio tillhörande små husen lämpar sig flera som privatbostäder. Där finns bland annat ”trädgårdshus, bak- och bykstuga, lusthus och två paviljonger, ett timmerhus (tidigare tiondebod) med senmedeltida källare och två våningsplan ovan jord”. I det senare är idag ett Ostindiskt museum inrymt.

Mangårdsbyggnaden är som gott som ny men byggd för att efterlikna det rokokoinspirerade hus som fanns där 1769, enligt mäklaren.

ANNONS
ANNONS

Ekparketter och material som kalksten från Kinnekulle är dominerande i den nya mangårdsbyggnaden. Representations- och sällskapsdel med fem olika rum i fil upptar större delen av den nedre hallen.

Med tanke på den lyxiga och rymliga känslan är det inte konstigt att mäklaren inte har satt något utgångspris på byggnaden.

Läs också:

Pärla i Bohuslän: Fantastisk fastighet med havsutsikt [Dagens PS]
Veckans drömboende: Charmig husbåt i Pampas [Dagens PS]