Dagens PS

Tyskland delar ut miljarder till hushåll i energikrisen

Olaf Scholz
Förbundskansler Olaf Scholz har en stor energikris att tänka på. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 05 sep. 2022

Tyskland ska dela ut runt 65 miljarder euro till drabbade hushåll i energikrisen. Åtgärder inkluderar även att begränsa vinsterna som energibolagen gör på grund av de allt högre elpriserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Miljontals tyska hushåll kämpar redan med de allt högre energikostnaderna i landet men under söndagen lovade regeringen att man kommer dela ut omkring 65 miljarder euro, eller cirka 698 miljarder kronor, i stödpaket till hushållen, skriver Fortune.

Som Dagens PS har berättat så ser det inte ut som att Ryssland kommer att öppna upp gasledningen Nord Stream 1 under Östersjön till Tyskland igen.

Stor press på Tyskland

Det sätter stor press på Tyskland som ju bekant är beroende av den ryska gasen och förbundskansler Olaf Scholz lägger all skuld på Vladimir Putins energikrig.

Samtidigt presenterar Olaf Scholz regering nu en rad åtgärder som är “ett betydande stort steg för att underlätta för sina medborgare” inför vintern.

De åtgärderna inkluderar att minska takten som elpriserna ökar och även begränsa och omfördela de enorma vinster som energibolagen gör på grund av den nuvarande krisen med skenande priser. Genom att tvinga ner vinsterna hos energibolagen kan det bli betydligt mer kvar i plånboken för konsumenterna – och detta är något som diskuteras över hela EU. Det tyska paketet rör även pensionärer, studenter, föräldrar och arbetslösa som kommer få ta del av nya utbetalningar.

Ytterligare utgifter för regeringen

De nya pengarna är det tredje paketet som Scholz-regeringen kommer dela ut sedan den tillträdde i slutet av 2021, och uppgår nu till sammanlagt 95 miljarder euro. Regeringen medgav på söndagen att det kommer leda till “betydande ytterligare utgifter i den federala budgeten”.

Samtidigt ser Tyskland över sin fortsatta drift av kärn- och kolkraftverk som landet hade planeret att stänga.

Läs även: Rekordtillväxt väntar alternativa energikällor

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS