Efter sju dagars kursfall i rad studsade aktien i Tesla upp på onsdagen – en liten tröst för köptrogna småsparare då tusentals miljarder av börsvärdet är utraderat.

ANNONS

Tesla steg 3,3 procent till kursen 112,71 dollar på USA-börsen på onsdagen.

Därmed bröts en sju dagar lång utförsbacke i rad för bolagets mer eller mindre kollapsade aktie, berättar Bloomberg och uppger att nästan 720 miljarder dollar (cirka 7 500 miljarder kronor) av den amerikanska elbiljättens börsvärde hade raderats ut när aktiehandeln stängde i New York dagen innan.

Småsparare fortsätter köpa aktien i Tesla

Det är en svindlande summa pengar. Men trots slakten på Wall Street har småsparare fortsatt köpa aktien i stor omfattning, konstaterar Bloomberg med hänvisning till statistik från Vanda Research.

”Privatinvesterare har köpt fler Teslaaktier under de senaste sex månaderna än de har gjort totalt sett under de 60 månaderna före det. För institutionella investerare är det ’säljarens paradis’ när du har en köpare som uppenbarligen inte läser av de fundamentala signalerna”, säger seniorstrategen Viraj Patel till nyhetsbyrån.

Teslas aktie har rasat med omkring 67 procent hittills i år, samtidigt har Nasdaq 100 backat 33 procent.

Analytiker: Sagan om Tesla slut

”Det känns som att förtroendet är borta och sagan om Tesla plötsligt har tagit slut”, säger Swissquotes analytiker Ipek Ozkardeskaya till Bloomberg.

När Elon Musks skapelse i tisdags föll med hela 11 procent på Nasdaqbörsen efter förnyad oro om produktionsstopp vid företagets fabrik i Shanghai mejlade han ut till sina anställda att de inte ska låta sig ”störas av börsgalenskap”, berättar Reuters.

I samma mejl uttryckte Musk förhoppningar om att han tror att Tesla på sikt kan bli det mest värdefulla företaget på jorden.

Dagens Industri skriver i en analys att Musks aktieförsäljningar i Tesla – för att finansiera Twitter-affären – bidragit till kursraset, ”den dödsspiralen behöver brytas omgående”.

ANNONS
ANNONS

Sedan toppnoteringen i aktien i november i fjol har motsvarande nästan 8 900 miljarder kronor av Teslas börsvärde gått upp i rök, framgår det.

”Ironiskt nog rasar Teslas aktie i en tid då bolagets underliggande verksamhet går starkt.”

Läs mer: Nya katastrofsiffror för Tesla – rakt utför [Dagens PS]