Dagens PS

Trenden: Flytta kontoret till hotell

kontorshotell
Att arbeta i lyxiga miljöer kan vara en lockelse med kontorshotell. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 26 juli 2022Publicerad: 25 juli 2022

När sommaren går över i höst är det många som börjar drömma om ett distansjobb som kan utföras ”var som helst” – eller på hotell.  Det konstaterar The Economist. Kontorshotell har funnits länge och drömmen om dem tog ny fart och ny form i samband med pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu bereder alltfler hotell möjligheten till dagkontor för kunder. The Economist undersökte bland annat hotellet Birch i Hertfordshire och Shangri-La i centrala London.

Konceptet går ut på att man betalar en summa för att utnyttja hotellens kontorsytor när man vill under en begränsad tidsperiod. För det betalar man en viss avgift. Kontorsytorna finns tillgängliga under en viss tid på dagen, men i vissa fall kan det sammanfalla med en övernattning. På Shangri-La kan man få sitta och jobba mellan 10 på förmiddagen och 18 på kvällen.

Tanken är att erbjuda en miljö med komfort och ett visst mått av lyx, för den som vill förgylla sin arbetsdag och få bästa möjliga förutsättningar för inspiration. Service som hotellen vanligtvis erbjuder gäster blir i vissa fall tillgängliga för gästerna på kontorshotellet.

En del, som Birch, anordnar också aktiviteter som bryter upp arbetsdagen, exempelvis gemensamma stretchövningar.

Men kommer trenden att breda ut sig och bli större än så?

Hotell – en kortlivad trend för karriärister

The Economist bedömer att det är tveksamt. För det första är det dyrt, och det är tveksamt om de idéer som föds som en följd av den relativa lyxen faktiskt är värda priset. Men förutom det kan konceptet i sig ställa sig i vägen för jobbet.

”Hur produktiva kan anställda bli med alla distraktionerna som är till för att få oss att inte vilja jobba?”, kommenterar krönikören.

ANNONS

Dessutom skriver sajten att “om du står emot frestelsen att skjuta upp jobbet och faktiskt kommer i gång med jobbandet, så kan du lika gärna vara hemma eller på kontoret”.

Samtidigt som det är många professionella i 20-30-årsåldern som efterfrågar hotellens tjänster i dagsläget blir det ändå sannolikt inte långlivat. Gästerna gillar upplägget med pausaktiviteter som ska stimulera kreativiteten och att kunna ta ett glas vin medan de sitter och skriver. Men det hela tycks vara en konstruktion som bäst passar frilansande konsulter, och som tillfälligt hjälper hotell vars inkomster efter pandemin fortfarande inte tar sig, skriver The Economist.

Läs också:
Redo med nytt koncept när kontorsplatserna fylls igen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS