Det är slut med att trängas på små ytor. Genom pandemin vill vi ha stora lägenheter och hus. Experterna beskriver det som en brytpunkt på bostadsmarknaden.

ANNONS

Det senaste året har allt fler av oss jobbat hemma, en trend som ser ut att hålla i sig framöver. Det syns i statistiken där priserna på större lägenheter och villor skjutit i höjden under pandemin.

”Vi har ställt om hur vi arbetar med våra bostäder och har mycket tydligare marknadsfört möjligheterna att ha en arbetsplats hemma”, säger Christoffer Järkeborn, Skanskas ansvarige för bostadsutveckling i Stockholm, till Di.

Nya krav

Att vi jobbar hemifrån och spenderar allt mer tid i hemmet sätter även nya krav på bostadsutvecklare och arkitekter.

”Det är en utmaning och kräver duktiga arkitekter, när man både ska ha yteffektiva lösningar och plats för en arbetsplats hemma”, säger Ted Lindqvist, vd för fastighetsanalysbolaget Evidens.

Stängda ytor

Så de öppna ytorna som tidigare efterfrågades är ett minne blott, och har istället tagits över av den nya trenden med allt fler dörrar och stängda rum – där vi vill arbeta ostört.

ANNONS
ANNONS

”För några år sedan skulle det vara öppna planlösningar och så lite dörrar som möjligt. Men nu vill man kunna stänga om sig om man sitter i möten till exempel”, säger Anette Frumerie, vd för Rikshem.

Brytpunkt

Experterna ser ut att vara överens, det har skett ett trendbrott på bostadsmarknaden. Ted Lindqvist kallar det för en ”brytpunkt”.

”Det här är något nytt, det här såg vi inte för fem, sex år sedan.

Läs mer: Här ökar priserna på bostadsrätter mest

 

 

ANNONS
ANNONS