Köpkraften dalar snabbt hos de svenska konsumenterna när kostnaderna stiger på bred front. Enligt SEB-beräkningar kan en barnfamilj få se sina kostnader stiga med över 60 000 kronor på ett år.

ANNONS

SEB har räknat med att boräntorna stiger med 2,5 procent i snitt för en villa som kostade 4 miljoner kronor. Matpriserna går upp med 10 procent, medan bränsle- och energipriserna ligger oförändrade, skriver Di.

Köpkraften dalar snabbt när kostaderna stiger

För en barnfamilj skulle det innebära ökade utgifter med 63 000 kronor visar uträkningen. Americo Fernandez, privatekonom på SEB, beskriver det hela som om det blir ”en perfekt storm” av händelser samtidigt så kommer det bli tufft ekonomiskt för många.

”Det är något förvånade hur flera privatekonomiska orosmoln samlat kan gröpa ur ett stort hål i hushållens plånböcker.”

Höjda räntor värst

Det tyngsta lasset att dra blir helt klart de höjda räntorna som tynger ner bolånen, och som i exemplet ökar familjens kostnader med 24 000 kronor.

”Tiden med extremt låga bolåneräntor tillhör historien för den här gången. Riksbanken har gjort det tydligt att inflationen ska bekämpas med stigande räntor och inom det närmaste året bör hushållen förbereda sig på dubbla bolåneräntor från dagens nivåer”, klargör Americo Fernandez.

Samtidigt som inflationen skenar iväg hänger lönerna inte med.

ANNONS
ANNONS

”Senast vi såg fallande reallöner av den här digniteten var 1993”, uppger Petter Hällberg, ekonom på Medlingsinstitutet.

Läs även: Europas konsumenter tappar köpkraft [Dagens PS]