Svenskar: 1 023 kronor i ökade boendekostnader

Uppdaterad: 16 juni 2022Publicerad: 16 juni 2022
boende
Svenskar räknar med 1 023 kronor i ökade boendekostnader, enligt en ny undersökning. (Foto: TT)

I en undersökning säger intervjuade svenskar att deras framtida boendekostnader kommer att öka. I genomsnitt tror de att på en 1023 kronor högre kostnad.

ANNONS
ANNONS

Bolåneräntan ökar och det påverkar hushållans kostnader. Nu visar en undersökning som Skandiamäklarna har gjort i samarbete med Yougov att 69 procent av alla svenskar räknar med högre kostnader. Bolåneräntan bidrar till ett oroligt läge, tillsammans med ökade elpriser och inflation.

YouGov har genomfört undersökningen genom att ställa frågor på webben till män och kvinnor över 18 under maj månad.

De flesta av de tillfrågade trodde att deras boendekostnader kommer öka med upp till 499 kronor i månaden och 16 procent tror på en ökning mellan 500-999 kronor i månaden. 13 procent väntar sig en så stor ökning som 1000-2999 kronor och 5 respektive två procent väntar sig ökningar upp till respektive över 5000. Endast 15 procent tror att deras kostnader kommer vara oförändrade.

Genomsnitt på dryg tusenlapp i ökade boendekostnader

Det resulterar i att svenskarna tror att deras boendekostnader kommer få en genomsnittlig ökning på 1023 kronor i månaden.

Enligt Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna, kommer bostadsmarknaden att påverkas av räntehöjningarna, men inte avstanna.

”Det kommer fortfarande vara en stor aktivitet på bostadsmarknaden men med något längre försäljningstider och en mer försiktig köpare”, säger Andreas Moritz.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS