Dagens PS

Swedbank: Så hög blir boräntan i år

Hus
Boräntan kommer att stiga fram till slutet av året. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 13 apr. 2022Publicerad: 13 apr. 2022

I takt med en allt stramare penningpolitik räknar experterna med att boräntan höjs i snabbare takt än man tidigare har trott. I en ny analys reviderar Swedbank Makro upp prognosen för räntorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Centralbankerna i världen har börjat höja sina styrräntor, eller aviserat att de kommer att höja dem. Amerikanska Federal Reserve har redan höjt räntan och fler höjningar kommer under året. Swedbank Makro konstaterar i senaste numret av Räntebladet att boräntorna kommer att följa med uppåt.

”De bundna bolåneräntorna har fortsatt att stiga under året”, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i pressmeddelande.

”Den rörliga bolåneräntan stiger i takt med att Riksbanken höjer räntan, vilket innebär att en kraftig uppgång av räntor med kort bindningstid är att vänta under de kommande 12 månaderna.”

Boräntan landar på 2,5 procent

Swedbank räknar med att bolåneräntorna stiger avsevärt under det kommande året. Den femåriga bolåneräntan väntas stiga till 2,5 procent i slutet av året och den rörliga till 2,6 procent. Det är rejält mycket högre än den tidigare prognosen från i mars. Då trodde bedömarna att den rörliga räntan bara skulle gå upp till 1,6 procent.

Nästa år väntas inflationen gå tillbaka och ränteuppgången att stanna av. Långräntorna kan minska något under 2023.

”Svenska hushåll bör ställa in sig på en betydligt högre ränta än i dag. Ta reda på vilken ränta du tål och agera därefter. Har du en hög skuldsättning, både i relation till bostadens värde och din inkomst, och vill veta din framtida boendekostnad kan det vara klokt att binda hela eller delar av lånen”, säger Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques i pressmeddelandet.

Läs också:

Snitträntan på bolån sjunker
Bolån med rörlig ränta i riskzonen

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS