Dagens PS

Studie: Spelberoende driver kvinnor till brott

spelberoende
En ny studie har undersökt medelålders kvinnor, spelberoende och brott.(Foto: Henrik Montgomery/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 nov. 2023Publicerad: 17 nov. 2023

En ny riskgrupp för spelberoende har trätt fram, och det är medelålders kvinnor. Forskare i Stockholm har studerat kvinnor och spelrelaterad brottslighet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare vid Stockholms universitet har gått igenom en kvarts miljon svenska domar. Brotten som studerats har skett under en femårsperiod.

Forskarna har i studien velat undersöka medelålders kvinnor och brott. Resultatet är att denna grupp kvinnor är en ny riskgrupp där spelberoende kan leda till kriminalitet.

Kopplas till spel

I nära 300 fall kunde brotten uppenbart kopplas till ett spelberoende.

”Brottsligheten är inte så stor jämfört med övrig kriminalitet, men den leder ofta till förfärliga konsekvenser med stora skadeverkningar för gärningspersonen själv, närstående och brottsoffren”, konstaterar Per Binde, docent i socialantropologi och spelforskare vid Stockholms universitet.

De vanligaste brotten är bedrägerier, förskingring och stölder.

Bedrägerier står för hälften av fallen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Många drabbade

Varje år drabbas minst 400 företag, organisationer och privatpersoner av speldriven kriminalitet. Bland övriga brott förekommer skattebrott, bidragsbrott, några fall av misshandel och ett mord.

Kvinnor är överrepresenterade jämfört med annan brottslighet.

”Det är kvinnor som fastnat i nätcasino eller spelautomater på internet. Medelåldern är 46 år, och de som förskingrar eller stjäl på arbetsplatsen bor ofta på mindre orter och har inte begått brott tidigare”, berättar Per Binde.

Stora belopp

”De förlorar mycket pengar, och så ”lånar” de från där de arbetar och spelar för att vinna tillbaka pengarna. Det rullar på och kan bli stora belopp, upp emot en halv miljon kronor, innan det upptäcks”, sammanfattar han.

De fakta den nya studien avslöjar kan vara toppen av ett isberg, menar forskaren.

ANNONS

”Många fall, inte minst de som äger rum på arbetsplatser, blir inte anmälda, har otillräckliga bevis, eller upptäcks inte. Endast en tiondel av fallen anmäls, enligt tidigare forskning”, säger Per Binde.

Relaterad läsning:

Psykolog varnar: Börsen triggar spelberoende – Dagens PS

Aktieklippare jämförs med spelmissbrukare: “Kraschade totalt” – Dagens PS

Aktier och krypto tiondel av spelberoendet – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS