En av tio som söker hjälp för spelproblem gör det för att de handlar med aktier och krypto, enligt beroendemottagningen Spelfriheten.

ANNONS

”Något som verkligen blommade ut sista halvan av 2021 är folk som söker hjälp för att de förlorat vansinnigt mycket pengar på spekulation av kryptovalutor”, säger Adam Kirstein Reuterswärd, marknadschef på beroendemottagningen Spelfriheten till Svenska Dagbladet.

De allra flesta söker för nätkasinon eller sportbetting, men Adam Kirstein Reuterswärd berättar att en tiondel av alla som sökte hjälp i december var människor som har satsat på aktier och krypto, vilket är lika många som de som är beroende av trav, poker eller tv-spel.

Aktier och krypto skapar mer skam

Dessutom tror Adam Kirstein Reuterswärd att mörkertalet är större när det gäller spelberoende inom aktie- och kryptobranschen. Anledningen är att kulturen kring spelande på aktier och krypto är annorlunda. Den är förknippad med skicklighet på ett annat sätt än andra typer av spelande.

Ett problem med spelberoende till följd av värdepappershandel är att det inte juridiskt räknas som spel. Men Anders Nilsson som har forskat om spelmissbruk säger till Svenska Dagbladet att särskilt krypto kan trigga samma mekanismer, då det i perioder stiger så kraftigt.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Psykolog varnar: ”Börsen triggar spelberoende” [Dagens PS]
Trots minskad spelreklam – Nya lagar att vänta (Dagens PS]