En 70-årig kvinna07 i nordöstra England städade ur sitt hem och tog med sig en låda saker för att värderas. Det visade sig att där fanns en 34 karats diamant värd 23 miljoner kronor i lådan, rapporterar BBC. 

ANNONS

”Damen kom in med en påse med smycken, hon gick förbi eftersom hon hade ett annat möte i stan. Den hade legat i en låda tillsammans med hennes bröllopsband och ett antal billiga smycken”, säger Mark Lane på Featonby’s Auctioneers i North Shields, North Tyneside till BBC.

Kom som en ”stor chock”

Det riktiga värdet på juvelen kom som en ”stor chock” för kvinnan, som trodde att det var en billig kopia likt de övriga smyckena i lådan. Kvinnan vill vara anonym och hon minns inte helt var hon fått stenen ifrån, men tror att hon kan ha köpt den på loppis då hon ofta gått på sådana genom åren, enligt den brittiska public service-kanalen.

”Vi skickade sedan iväg den till våra partners i London innan den certifierades av experter i Antwerpen, Belgien, som bekräftade att den är 34 karat”, säger Mark Lane till BBC.

Karaten relaterar till vikten på stenen och en karat motsvarar 0,2 gram – denna diamant är alltså på 5,8 gram.

”Hon har alltid besökt bil-loppisar och köpt prydnadssaker, men trodde aldrig att det var en riktig diamant. Hon berättade för oss att hon hade röjt hemma och att hon nästan kastade allt i papperskorgen innan hennes granne föreslog att hon skulle ta med hennes föremål till oss för att bli värderade”, säger Mark Lane.

Ska auktioneras ut

Diamanten bevakas nu med stor säkerhet i Londons juvelerar-distrikt innan den går ut på auktion den 30 november, där den förväntas gå för runt 2 miljoner brittiska pund, motsvarande 23 miljoner svenska kronor.

ANNONS
ANNONS

”Färgen, klarheten, storleken… att hitta en 34-karats diamant är utanför skalan”, säger Mark Lane till BBC.

Läs även: Kryptobesvikelse – diamant såldes för pengar [Dagens PS]