Finansministern öppnar för att småsparare kan få rabatt på sin skatt på ISK. ”Vi ser inga problem med en skatterabatt för småsparare”, säger Magdalena Andersson (S).

ANNONS

Magdalena Anderssons utspel kommer efter att Annie Lööf och Centerpartiet under torsdagen lagt fram förslag på att sänka skatten på ISK-sparande.

Debatten om skatten på investeringssparkonton rasar sedan Socialdemokraterna aviserat att skatten måste höjas.

Kritikerna menar att det är en ”häxjakt” på småsparare men Magdalena Andersson och även statsminister Stefan Löfven har sedan backat och sagt att det är de rikaste som staten vill komma åt.

Öppen för skatterabatt

Och nu säger alltså Magdalena Andersson att småsparare kan få rabatt på sin skatt på ISK.

”Vi ser inga problem med en skatterabatt för småsparare, det tycker jag man kan motivera. Däremot om man har väldigt stora förmögenheter på ISK kan man fråga sig om man ska lägga skattepengar på att subventionera just dem och ge skatterabatter”, säger Andersson till SVT.

Den så kallade miljonärsskatten, som den beskrivs, kan bland annat bekosta samhällets satsningar på att bekämpa organiserad brottslighet, menar finansministern.

”Även poliser måste ha resurser för att stoppa gängkriminaliteten”, säger Magdalena Andersson till SVT.

ANNONS
ANNONS

Hon har lite förståelse varför de mest förmögna inte ska betala mer skatt. Hon tycker det är orimligt att miljonärer som får avkastning på sina aktier inte ska skatta för det det skulle bara ”gynna de rikaste i samhället”, anser Andersson.

Läs även: 27 000 ISK-sparare i upprop mot regeringen [DagensPS.se] »