Socialdemokraternas förslag om att införa ett ISK-tak sågas som ”en häxjakt på vanliga människor som lägger undan en liten del av sin lön”. 

ANNONS

En arbetsgrupp hos Socialdemokraterna, ledd av finansminister Magdalena Andersson föreslår i en rapport med namnet ”Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa” att sparformen ISK (investeringssparkonto) ska ”begränsas kraftigt.” I rapporten står det att läsa att ISK ”gjort köp av aktier och fonder alltför skattemässigt förmånligt”, och gruppen föreslår ett tak, men specificerar inte summan.

”Träffar vanliga pensionssparare”

Det ett förslag av många i en underlagsrapport, och inget färdigt politiskt förslag. Men det får ändå många att gå i taket – bland annat Nordnets sparekonom Frida Bratt som menar att det riskerar att helt missa målet att beskatta höginkomsttagare.

”Det blir en häxjakt på vanliga människor som lägger undan en liten del av sin lön”, säger hon till SVT.

”Det stora problemet är att det träffar vanliga pensionssparare, personer som har lagt undan en liten del av sin lön varje månad för att få en lite bättre pension eller för att spara till sina barn. Det träffar inte ”de rika”, för att de rika använder inte ISK-konton”, säger hon.

Hon menar att ISK varit ”enormt viktigt” för att det underlättat för fler grupper att spara på börsen, skriver SVT.

”Jag fick faktiskt läsa det här både en och två gånger för att jag tycker att det är obegripligt att ge sig på småsparare på det här sättet”, säger Frida Bratt.

”Svårare för den som vill köpa sin första bostad”

Även den politiska oppositionen går hårt åt förslaget.

”Socialdemokraterna ger besked om att de kraftigt vill begränsa ISK. Det betyder att det blir svårare för den som vill köpa sin första bostad, spara till pensionen eller bara öka tryggheten i vardagen”, skriver Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, i ett Twitter-inlägg.

ANNONS
ANNONS

I ett skriftligt uttalande till SVT säger finansminister Magdalena Andersson att förslagen i rapporten handlar om att stärka välfärden, höja pensionerna och öka tryggheten i sjukförsäkringen, och hur de med de allra högsta inkomsterna kan bidra mer.

”Idéerna i underlagsrapporten är inte beslutad politik och den innehåller inte något förslag om konkret tak för ISK-sparandet. Arbetsgruppen understryker just syftet med ISK som ett enkelt sparande för vanligt folk”, skriver finansministern till SVT.

Läs mer: Socialdemokraterna vill införa en ny ISK-skatt