Finansminister Magdalena Andersson backar angående S-förslaget om ett ISK-tak – och vill se högre nivåer på sparkontot innan skatten höjs.

ANNONS

Socialdemokraternas förslag om att införa så kallad ”miljonärsskatt” har skapat en rejäl debatt – särskilt de delar som gäller investeringssparkonton, ISK, där riksdagens utredningstjänst (RUT) diskuterade två olika tak för hur mycket man kunde spara enligt den lägre skattesats som gäller på ISK.

Pratar om 3 miljoner

Men finansminister Magdalena Andersson säger nu till Dagens industri att det inte är något som Socialdemokraterna tänker gå vidare med.

”Syftet är inte att ge sig på vanliga småsparare. Ungdomar som sparar ihop till insatsen till sitt första boende eller någon som är lite äldre som sparar för att sätta guldkant på tillvaron när man går i pension”, säger hon.

Om partiet trots allt skulle gå vidare med förslaget skulle det gälla ett ISK-tak på en betydligt högre nivå.

”Det är där vi ställer oss frågan om det är rimligt att ge stora skatterabatter till personer som har sparande på 3 miljoner eller mer, givet de behov vi ser av att anställa fler poliser, fler undersköterskor i hemtjänsten och att barnen behöver lära sig mer i skolan”, säger finansministern till Dagens industri.

Di frågar om det är vid 3 miljoner taket kommer att hamna.

”Vi har inte satt ned foten, men vid 3 miljoner är det väl svårt att säga att man är småsparare längre. Men om partiet väljer att gå vidare med det här förslaget så får man ju i så fall precisera det”, svarar Magdalena Andersson.

ANNONS
ANNONS

”Så är det inte alls”

Hon avfärdar det uppskruvade tonläget i debatten de senaste dagarna, där kritiker hävdat att Socialdemokraterna vill straffbeskatta vanliga småsparare.

”Det är viktigt att alla som är ute i den här debatten inte skapar en onödig oro, så att människor tror att deras besparingar på ISK ska försvinna, att vi ska införa en straffbeskattning för vanliga småsparare. Så är det inte alls. Det handlar om hur mycket av våra gemensamma pengar vi ska lägga på skatterabatter till personer som har stora förmögenheter. Det är den frågan vi vill lyfta”, säger hon till Di.

Läs mer: ISK-tak sågas: ”Häxjakt på vanliga människor”