Tiotusentals mister möjligheten att löneväxla efter nyår. Inflationen är boven i dramat. Både medarbetarna och arbetsgivarna förlorar tusenlappar årligen på ändringen.

ANNONS

812 500 personer kan löneväxla 2023. Det är 50 000 färre än i år. Anledningen till att de förlorar möjligheten är att inkomstbasbeloppet följer inflationen, som är högre än någonsin i svensk historia i år.

Basbeloppet avgör hur mycket man måste tjäna i bruttolön för att kunna löneväxla.

MISSA INTE: Pension: Svenska Kyrkans miljardaffär utreds av Finansinspektionen [Dagens PS]

Vad innebär det?

Att löneväxla innebär att man byter in en del av sin lön för att få de pengarna inbetalda på sitt pensionskonto istället. När man gör det är det efter överenskommelse med arbetsgivaren. Det är skattemässigt ofta en bra affär, men det blir drastiskt sämre och sämre i och med den rekordhöga inflationen.

Arbetsgivarna säger sällan nej

Många arbetsgivare vill gärna se löneväxling. Det är runt 6 kronor billigare per hundralapp att betala ut tjänstepension än lön. Därför finns det väldigt få arbetsgivare som nekar löneväxling.

I dagsläget nyttjar sig mellan 13-17 procent av de höginkomsttagare som kan använda löneväxlingsförmånen.

”Bra sparform”

”Det är en bra sparform, men det är få förunnat” säger Michael Enberg på Skandiabanken, i en intervju till TT.

Det är framför allt män som löneväxlar, eftersom mäns medellöner är högre än kvinnors.

”Det är hög tid att den nya regeringen nu fattar ett beslut om att göra det enklare för alla svenskar att spara till sin pension”, säger Enberg.

ANNONS
ANNONS

Inkomstbasbeloppet beslutades för nästa år till 74 300kr, vilket är högre än nuvarande års 71 000 kronor. Det framgår av regeringens hemsida.

Läs mer om förändringar efter nyår:

Regeringen höjer skatt på el efter nyår [Dagens PS]

Chockhöjda avgifter i bostadsrättsföreningarna – i räntans spår [Dagens PS]