Statliga Riksgälden har nu fastställt statslåneräntan som gör att ISK-skatten mer än dubbleras nästa år.

ANNONS

Det här framgår på Riksgäldens hemsida, men även Dagens Industri uppmärksammar på nytt saken, liksom Dagens PS gjort tidigare med hänvisning till Di.

För sparande i populära ISK (investeringssparkonto) och i kapitalförsäkringar innebär Riksgäldens nu beslutade statslåneränta på 1,94 procent per den 30 november en rejäl skattehöjning.

ISK-skatten beräknas sedan efter en formel där man – enkelt uttryckt – tar statslåneräntan och lägger till 1 procentenhet.

Skatten uppgår sedan till 30 procent av det. Nästa års ISK-skatt landar därför på 0,88 mot årets 0,375 procent, vilket tidigare nämnts.

Skatteverket räknar ut ISK-skatten

För en person med en halv miljon kronor på ISK-kontot innebär det en höjning med drygt 2 500 kronor till 4 400 kronor per år.

Den som sparar i ISK behöver inte tänka på att räkna fram hur mycket skatten ellerf för den delen vinsten eller förlusten är själv.

Det sköter Skatteverket i och med att det handlar om en schablonbeskattad sparform.

Skattefrihet upp till 300 000 kronor i Tidöavtalet

När börsen i år har haft en usel utveckling slår det mot ISK-sparare då förluster inte är avdragsgilla eller kvittningsbara, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

I Tidöavtalet har de fyra samarbetspartierna ett förslag på att ISK-sparande upp till 300 000 kronor ska vara skattefritt.

Detta förslag fanns dock inte med i regeringens höstbudget.

Läs även: Tabell: Så mycket högre blir din ISK-skatt 2023 [Dagens PS]