Ett av fyra hushåll kommer att spara mindre under det kommande året. ISK-sparandet är en av de långsiktiga sprformer som ryker. Det framgår av en undersökning som analysföretaget Novus har gjort. Anledningen är mindre marginaler i hushållsekonomin.

ANNONS

Det är framför allt buffertsparandet som kommer att minska. I och med det nya läget dras ISK-sparande, kapitialförsäkringar samt aktier och fonder med. Hushållen vill helt enkelt trygga sina inkomster i stället.

Shoka Åhrman, sparekonom på SBB, säger till Dagens Industri att detta är olyckligt, särskilt vad gäller ISK-sparandet. De flesta använder sitt investeringssparkonto till ett långsiktigt sparande inför pensionen.

Vill ha skattefritt belopp på ISK

”Det är ett sparande som behöver ökas, därför är det olyckligt att regeringen inte direkt går fram med införandet av ett skattefritt belopp på 300 000 kronor”, säger Shoka Åhrman till Dagens Industri.

Hon är besviken. Ett förslag om att undanta ett sådant belopp fanns med i Tidöavtalet, men inte i den budget som man nu har gått fram med från samarbetspartierna, enligt DI.

Efter årsskiften kommer i stället skatten att höjas på ISK och kapitalförsäkringar. Den blir ungefär 0,98 procent om året, efter att ha legat på 0,38 procent.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Tabell: Så mycket högre blir din ISK-skatt 2023 [Dagens PS]