Den här morgonen hände något mycket ovanligt. Räkorna på Göteborgs Fiskauktion kostade mer än hummer.

ANNONS

De första räklådorna i Göteborgs stora fiskauktion gick i morse plötsligt upp i pris till nära 500 kronor kilot. Samtidigt sjönk priset på hummer till 300.

Kerry Hellström, morgonens auktionsförrättare säger att det ibland händer men att det är extremt ovanligt. Han kan heller inte minnas senast räkorna gick om hummern i pris.

”Det var lite panik där i början. Jag kan inte minnas när hummer var billigare än räkan. Räkorna som såldes i dag är de som Göteborg och västkusten ska ha till nyår”, säger Tobias Linder, delägare och inköpare på Fiskgrossisten i Lysekil AB.

På fiskauktionen i Göteborg sätts priset efter utbud och efterfrågan, som på en vanlig auktion.  Klockan ringer 06.30 och därefter får man börja handla.

Hummer för 300 och räkor för 350

Det blir ett högt tempo eftersom grossister och handlare finns bland kunderna, och ska vidare till sina butiker. Priset varierar mycket, men räkorna har tillfälligt stigit i pris även tidigare i december. Det har dock inte gått om hummerpriset.

”Dagen före julafton var de inte lika populära. Då gick flera lådor under hundralappen. Vi hade till och med osålda räkor”, säger Kerry Hellström till Dagens Nyheter.

Morgonens skyhöga räkpris dalade ju längre auktionen pågick.

ANNONS
ANNONS

Tobias Linder på Fiskgrossisten ropade in sina räklådor för runt 300 kronor kilot. Han uppger att snittpriset för dagen blev cirka 350 kronor kilot för räkor och cirka 300 kronor för hummer.

Läs också:

Wow! Så mycket kostade Sveriges dyraste hummer [Dagens PS]
Gamla gasade räkor såldes som nya – handlare utreds [Dagens PS]