Det statliga bolåneinstitutet SBAB:s vd Klas Danielsson får sparken – han får sluta med omedelbar verkan, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

SBAB:s vd Klas Danielsson ersätts med finanschefen Mikael Inglander som blir tillförordnad vd medans processen pågår för att hitta Klas Danielssons efterträdare.

”För att i en allt snabbare omvärldsförändring ta SBAB till nästa nivå anser styrelsen att det krävs ett nytt ledarskap. Detta inkluderar fortsatt fokus på kund och digitalisering med tydligare prioriteringar för att uppnå operationell effektivitet i den fortsatta tillväxtresan. Processen att hitta en efterträdare inleds omgående”, säger Jan Sinclair, styrelseordförande på SBAB, i en kommentar.

Klas Danielsson har varit vd på SBAB sedan 2014. Han erhåller avgångsvederlag enligt regeringens riktlinjer för ledande befattningshavare i företag med statligt ägande, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

”Jag tycker det är jättetråkigt. Jag skulle såklart velat vara kvar och jobba med mina fantastiska kollegor på den framgångsrika bana vi är på. Det går jättebra och vi tycker att vi är på rätt väg inom alla områden”, säger han till Dagens industri.

Han vill inte ge någon mer information om varför han får sluta utöver det som kommunicerats av styrelsen.

”Det är lite svårt att kommentera det. Det blir lite för personligt”, säger Klas Danielsson till Di.

ANNONS
ANNONS

Det är andra gången som Klas Danielsson får sluta som vd med omedelbar verkan. Han var tidigare vd för Nordnet, som han fick sluta på 2007.

Läs även: SBAB har höjt boräntan – Skandia gör tvärtom [Dagens PS]