Dagens PS

Se upp: Här är sommarens vanligaste brott

Man stjäl ur en handväska.
Vissa brottsformer ökar under sommaren, vet du vilka? (Foto: Robert Kneschke, Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 15 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

Den lediga och varma årstiden förknippas kanske främst med sol, bad och glass – men vissa former av brott är också tätt förknippade med sommaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här listar vi några av de brottsformer som ökar mest under sommarmånaderna.

I en kartläggning från Dina försäkringar sammanställs anmälningsstatistiken från Brottsförebyggande rådet till en lista över sommarens vanligaste brott.

“På sommaren är fler människor lediga, vi tillbringar mer tid utomhus och reser bort i större utsträckning. Det här ökar risken för vissa typer av brott. Till exempel sker en tredjedel av alla båtmotorstölder under sommarmånaderna”, säger Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Sommarbrotten minskar likt övrig brottslighet

Sommarbrotten är, precis som den allmänna trenden för anmälda brott, på tillbakagång och sedan 2019 har antalet anmälningar av sommarbrott minskat med 19 procent. Stölderna av båtmotorer är den typ av brott som minskar allra minst, men 43 procent, tätt följt av fickstölder på 41 procent.

“Utvecklingen för sommarbrotten är en blandning av positiva och negativa nyheter, säger Mia Winberg. Det bästa sättet att undvika att bli drabbad är att vara uppmärksam och medveten om riskerna. Ett konkret exempel är fickstölder, som är ett av de vanligaste brotten. Genom att vara vaksam och hålla dina värdesaker tätt intill dig kan du göra det mycket svårare för tjuven”, fortsätter Mia Winberg.

ANNONS

Senaste nytt

Listan över sommarens vanligaste brott

Misshandel utomhus
En av tre anmälningar om misshandel utomhus görs under sommarmånaderna och förra sommaren gjordes 4 450 anmälningar, en ökning på 3 procent sen 2019 – och störst risk att drabbas är det i polisregion Stockholm.

ANNONS

Sexuellt ofredande
Sexuellt ofredande är marginellt vanligare på sommaren och förra sommaren rapporterades cirka 2 500 fall. Risken är ungefär lika stor i hela landet.

Cykelstöld
Var tredje cykelstöld sker på sommaren, men anmälningar har minskat med 20 procent på fem år. Störst risk är det i polisregionerna Bergslagen och Syd.

Stöld av båtmotor
Ett av de mest säsongsbetonade brotten, men anmälningarna minska snabbt (43 procent på fem år). Risken är ungefär likvärdig i hela landet.

Bostadsinbrott
En liten uppgång under somrarna – men relativt jämnt över året, trots att många lämnar hemmet under sommaren. Störst risk att drabbas i Syd.

Väskryckning
Väldigt ovanligt i Sverige, men anmälningarna ökar något under sommaren. Här löper du störst risk att drabbas i polisregionerna Mitt, Stockholm och Väst.

Fickstöld
Detta är ett av de vanligaste brotten och det ökar något under sommaren. Här är risken klart stört i polisregion Stockholm.

Hur skyddar man sig?

Genom att vara medveten om riskerna och vidta försiktighetsåtgärder kan man minska risken för att bli utsatt för sommarens vanligaste brott. Här kommer tips listade av Dina Försäkringar:

ANNONS

Säkra ditt hem. Innan du åker, se till att alla dörrar och fönster är ordentligt låsta. Överväg även att skaffa ett larm kopplat till en larmcentral. Det kan också ha en avskräckande effekt.

Be grannen om hjälp. Be någon att hålla ett vaksamt öga på ditt hem och ta hand om posten och gräsmattan. Det gör att hemmet ser bebott ut.

Var försiktig med sociala medier. Undvik att dela för mycket information om din semester på nätet. Det kan signalera att ditt hem är tomt och locka till sig oönskade besökare.

Lämna inte värdesaker framme. Värdesaker ska förvaras på säker plats, som i ett säkerhetsskåp, lämna dem aldrig framme synliga.

Var vaksam på allmänna platser. Håll mobilen, väska och andra värdesaker nära dig när du vistas på platser med mycket människor. Var uppmärksam på misstänksamt beteende, som om någon kommer väldigt nära eller knuffas.

Ställ cykeln säkert. Använd ett godkänt cykellås och parkera alltid din cykel på en synlig och upplyst plats. Om det är möjligt, lås fast cykeln i ett fast föremål.

Installera motorlås. Installera ett godkänt motorlås på din båtmotor, och märk den med dold och synlig märkning. Be också någon om hjälp att ha uppsyn över din båt när du är bortrest. Båtsamverkan har visat sig effektivt för att förebygga stöld av och i båtar.

Läs mer: Prisrusning på sill och potatis inför midsommar. Dagens PS

Läs även: Forskare dissar solskyddskräm: “Saknar vetenskaplig grund”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS