Dagens PS

Nu har Sverige fler sprängdåd än Colombia

sprängdåd
Ett sprängdåd varannan dag är vardag för Sveriges befolkning. Foto: Pixabay
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

I Sverige har det inträffat 130 sprängdåd bara hittills i år. Det är fler än något annat land i fredstid förutom Mexico, berättar experten för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är ingen tvekan om att vi misslyckats som samhälle. Vi har misslyckats med att skydda våra barn och ungdomar,”, säger kriminologen Ardavan Khoshnood till Dagens PS.

130 detonationer är det tråkiga kvittot hittills i år. Det senaste kostade en 25-årig kvinna livet i ett villaområde i Uppsala. Två hus skadades kraftigt, skriver Svenska Dagbladet.

MISSA INTE: Ex-kriminella Fredrik kämpar mot gängkriminaliteten – Dagens PS

Hon var inte måltavlan för våldsdådet, enligt Uppsalapolisen.

Sprängdåd har blivit vardag

“Mexiko är det enda landet i världen som inte befinner sig i krig som har fler explosioner än Sverige. Inte ens USA har problem när det gäller sprängningar”, säger Khoshnood.

Förr i tiden kunde det gå flera år mellan sprängdåden, men på 2010-talet har det ökat dramatiskt.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Malmö är säkrare

I år kommer med största sannolikhet bli det värsta året hittills. 2019 leder fortfarande med 133 sprängningar sedan Brottsförebyggande rådet började föra statistik. Men med 3 månader kvar kommer tyvärr 2023 troligen komma ifatt och förbi.

“I Malmö började sprängningarna, först lite och sedan ökade det. Sedan kom Stockholm och gick om”, säger han till Dagens PS.

I år har Malmö knappt haft några explosioner, berättar han.

Få siffror

Helt säker på hur många sprängningar som sker i varje land är faktiskt inte säkerställt. Det verkar bara vara Mexiko och Sverige som har så pass många i fredstid. I västeuropa är det inte ens i närheten av svenska siffror, och i Sydamerika finns ingen jämförelse med Mexiko.

“Sverige sticker ut även i jämförelse med Östeuropa. Exempelvis har vi fler dödsskjutningar än alla forna östländer utom Kroatien”, säger han.

ANNONS

Sverige ligger efter inom flera faktorer. De kriminella gängen har exploderat, med ett stort inflöde av olagliga vapen och droger från utlandet samtidigt som gängen hittat en makalös grogrund i de svårintegrerade invandrartäta förorterna.

Integration och socialtjänst

“Nu behövs både långsiktiga och kortsiktiga lösningar. Kortsiktigt behövs poliser och batonger – grip de mest tongivande personerna med mest våldskapital. Men de långsiktiga är svårare”, säger han.

Där gäller det att bygga upp en samhällsstruktur som stoppar nyrekryteringen.

“Kommunala verksamheter som socialtjänst och skola behöver mer resurser. Barn och ungdomspsykiatrin måste byggas ut, adhd-utredningar ska inte ta sex månader för att påbörjas, det är en katastrof”.

Unga betalar med sina liv

“Det är lätt att säga att man ska jobba brottsförebyggande. Men om våra beslutsfattare inte förstår att det är det här som är brottsförebyggande kommer vi fortsätta att svika de unga, som betalar med sina liv” säger Ardavan Khoshnood.

Läs mer om sprängningar:

Upptrappat våld ökar behov av säkerhetstjänster – Dagens PS

Världen i chock över Sveriges kriminalitet: “Vilda västern” – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS