Dagens PS

Larmet: Grillsäsongen hotad

scb
Dyrare mat. Foto: Unsplash
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023

Grillat är godast. Den här grillsäsongen gäller det dock att äta med andakt då din biff kan bli dyrare än någonsin. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en tid då goda råd är dyra, är det kanske inte någon jätteöverraskning att även biff och andra styckdelar stegrar i pris. Med det sagt är risken stor att priserna på nötkött – och biffen specifikt  – skjuter i höjden i sommar.

Tittar vi på en vanlig produkt som nötfärs, har även den stigit med mer än 20 procent under den senaste tre åren, och lär fortsätta göra så, enligt The Wall Street Journal.

En trend, som i likhet med andra livsmedelspriser, kan härledas till flera faktorer.

“Varje steg på vägen dyrare”

En av dem är det begränsade antalet nötkreatur i USA som ända sedan Ryssland invaderade Ukraina eldat på priserna, tillsammans med den efterföljande inflationen.

Något som bekräftas av Tom Windish, chef för nötköttsdivisionen på den srilankesiska livsmedelskedjan Cargills.

“När du pratar om det slutliga priset på nötkött till en konsument, är hela kedjan under dessa inflationstryck. Varje steg på vägen är dyrare.”, säger Windish,  till The Wall Street Journal.

biff

Den totala andelen boskap i USA har drabbats av den största årliga nedgången sedan 1979. (Foto: Unsplash)

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

All time Low

Ett annat aber för köttindustrin utgör även pandemins efterdyningar, som tillsammans med klimatförändringar och torka gjort det svårt för köttbönder att överleva och i förlängningen tvingat dem att göra sig av med boskap.

Det har lett till att den totala siffran över boskap i USA drabbats av den största årliga nedgången sedan 1979, trots att efterfrågan på nötkött är fortsatt hög.

Färsk data från USA:s jordbruksdepartement visar också på att nötköttsproduktionen kan komma att minska med mer än 2 miljarder pund lagom till 2024, motsvarande 27 miljarder kronor.

Utifrån den prognosen har saken aldrig varit mindre biff.

Vill du läsa mer om mat, vin och privatekonomi? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Relaterade artiklar:

Pasta-kris i Italien – nu kokar kastrullen över

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS