Vare sig du är miljardär eller student är ett riktigt sagoslott alltid en fascinerande upplevelse, särskilt när det finns lite historia bakom.

ANNONS

CNBC har gjort en lista över riktigt pampiga herresäten i Italien och Frankrike. Du kan köpa, hyra eller besöka dem – allt efter budget.

Till salu

Två riktigt pampiga europeiska slott som är till salu är Piazza Agostino Pennisi, känt från Gudfadern III.Slottet på 43 000 kvadratmeter ligger på Sicilien och har 12 ingångar, privat park, separat hus för personal och ett eget kapell med fresker från 1800-talet. Sotheby’s International Realty beskriver säljer fastigheten för 6,8 miljoner dollar, eller 63,3 miljoner kronor.

I fashionabla Cannes ligger en annan slottsfastighet tillgänglig för miljonärer med ha-begär. Le Palais Venitien med en boyta på 32 300 kvadrat byggdes 1990 och har nio sviter där du kan bo med din familj.Det är ett moderns slott med biosalong, hammam-bad och vinkällare. Det har sex hektar åkermark, inklusive skog, en sjö och tennisbana. Kostnad: 136,9 miljoner dollar, eller nästan 1,3 miljarder kronor.

För dig som vill hyra

För den som tycker att det är lite för besvärligt att äga och förvalta ett slott och dess ägor finns möjligheten att hyra in sig i drömmen. Chateau Des Joyaux i Loiredalen har tinnar och torn och är ett riktigt sagoslott värdigt en Disneyfilm.

ANNONS
ANNONS

Om du vill hyra slottet två nätter kostar det 33 000 euro, det vill säga ungefär 350 000 kronor. Slottet är byggt 1854, men arkitekturen är lånad från ett annat slott i trakten, byggt på 1500-talet.

Den som är mer intresserad av en lyxvilla än av ett slott kan hyra in sig i en riktigt fin Art Nouveau-fastighet vid Lake Como. Där finns en region som är berömd för sina vackra kändisbostäder. Med egen kock, utsikt över sjöar och berg, åtta sviter med 14 sängplatser, takterasser, och andra bekvämligheter får en gäst vara beredd att betala 41 250 euro för en vecka i huset, eller 436 000 kronor.

Du som vill hyra in dig i lyxsvit kan förresten också vara intresserad av Hotel de Crillon i Paris, där delar av hotellet är byggt på 1700-talet, men där en stor restauration 2017 skapat en riktigt lyxig inredning. Två av sviterna är designade av Karl Lagerfeld. Prisnivån ligger därefter. Det billigaste dubbelrummet ligger på 1 070 euro, eller 11 300 kronor.

Uppleva

Du som känner att allt det här var lite över din budget, eller att du helt enkelt vill lägga pengarna på annat, ska inte behöva gå utan slottsupplevelser.

I Italien går det att kombinera ett konst- eller vinintresse med upplevelsen av ett riktigt pampigt herresäte genom en guidad tur.

ANNONS
ANNONS

Castello di Ama från 1700-talet ligger nära Siena i Italien. De har guidade turer där du kan prova vin för ungeäfr 65 euro.

Ett annat slott, som finns på Unescos världsarvslista, är påvepaltset i franska Avignon. Det är inte så mycket ett sagoslatt, utan en gotisk byggnad från 1300-talet, med gigantiska torn, hallar och ett stort kapell. I medeltida litteratur har det beskrivits som ett ointagligt fort. En guidad tur där går på bara 12 euro. 

Läs också:

Unik slottsvåning till salu – anor från 1400-tal [Dagens PS]
Världens dyraste villa på auktion för 4,8 miljarder – inga bud [Dagens PS]