Dagens PS

Världens dyraste villa på auktion för 4,8 miljarder – inga bud

Världens dyraste villa
Villa Aurora. (Foto: Princess Rita Boncompagni-Ludovisi)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 jan. 2022Publicerad: 19 jan. 2022

En arvstvist gör att världens dyraste villa ska säljas – men det var ingen som budade på huset i Rom till priset 4,8 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Villa Aurora i Rom lades ut tillförsäljning för 471 miljoner euro, motsvarande 4,8 miljarder svenska kronor, efter en arvstvist mellan sönerna och änkan till prins Nicolò Boncompagni Ludovisi.

“Vi kunde inte nå en överenskommelse så en domare beslutade att det måste auktioneras ut. Jag har verkligen inte sovit mycket alls”, säger änkan, prinsessan Rita Boncompagni Ludovisi, 72.

Världens dyraste villa tack vare Caravaggio

Det höga priset gör att det kan vara världens dyraste fastighet i sitt slag, enligt BBC. Men det är inte sexvåningshuset som döljs bakom höga murar nära Via Veneto i centrala Rom i sig självt som gör prislappen så hög – en takmålning i huset av konstnären Caravaggio värderas till 310 miljoner euro.

Målningen är gjord i olja och föreställer de romerska gudarna Jupiter, Neptunus och Pluto med jorden i centrum. Den kommissionerades av husets förste ägare, kardinal Francesco Maria Del Monte i vad som då var hans alkemi-laboratorium. Konstverket innehåller nakenhet, vilket tros vara anledningen till att den dolts och upptäcktes igen förrän på 1960-talet.

Caravaggio hette egentligen Michelangelo Merisi och var aktiv i Milano och Rom på 1500- och 1600-talen. Konstverket är den enda bevarade takmålningen av Caravaggio. Huset har också flera takmålningar av barockkonstnären Guercino.

Ingen nappade på prislappen

Det var dock ingen som nappade på prislappen, och auktionen ska göras om i april med en prissänkning på 20 procent. The Guardian rapporterar att en namninsamling om att den italienska staten ska köpa villan och göra det till ett museum har fått mer än 30000 underskrifter.

ANNONS

Alessandro Zuccari, professor i historia på Sapienza universitetet i Rom, tror dock inte att den nya auktionen för världens dyraste villa i april kommer locka några nya bud – prislappen på nära 4 miljarder avskräcker.

“Jag är inte förvånad över att det inte kom några bud, jag skulle faktiskt ha blivit förvånad om en köpare hade trätt fram. Priset är för högt. Låt oss se vad som händer i april, men jag tvivlar på att någon kommer att träda fram då – vad skulle någon som Bill Gates göra med Villa Aurora, speciellt med alla extra kostnader?”, säger han till The Guardian.

Läs mer: The princess and the Caravaggio: bitter dispute rages over Roman villa

Läs även: Sveriges dyraste hus till salu för 350 miljoner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS