Så undviker du de största ekonomiska fällorna

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
fällorna
Få bättre koll på din ekonomi – det är enklare än du tror (Foto: Pexels).

Du kan undvika att hamna i de största ekonomiska fällorna genom några enkla – och viktiga – steg.

ANNONS
ANNONS

De allra flesta av oss gör ibland ekonomiska felsteg – vissa av dem kan få allvarliga konsekvenser, medan andra inte påverkar vår ekonomi i lika hög grad.

För att undvika att hamna i de allra största ekonomiska fällorna, finns det några viktiga saker du kan tänka på – redan nu.

Prioritera att betala dina räkningar och skulder

Det kanske låter som en självklarhet att man bör betala sina räkningar och skulder i tid.

Men det tål att upprepas: Prio ett är att betala sina räkningar och skulder i tid – annars kan det få allvarliga konsekvenser, särskilt om ditt skuldberg växer.

ANNONS
ANNONS

Ha en buffert

Det är trevligt att spendera pengar och unna sig saker – men det är en ännu bättre idé att i stället lägga pengarna i en buffert.

Bufferten blir en trygghet, skriver CNBC. Man vet aldrig vilka oförutsedda utgifter som kan uppstå (en extra hög elräkning, en skada på bilen, ett akut tandläkarbesök, etc.) och den som har  pengar undanstoppade drabbas då inte lika hårt.

Planera och ha tydliga mål

Det allra vanligaste ekonomiska misstaget som många gör är att de inte planerar sin ekonomi långsiktigt eller har tydliga mål.

“Enligt forskning kan vi se att den grupp som sparar och investerar för ett tydligt mål är mer benägna att hålla fast vid det mönstret”, säger James McManus, investeringschef på onlineförvaltningstjänsten Nutmeg, till CNBC.

Genom att planera långsiktigt, och inte bara jaga efter snabba vinster, kommer man att kunna vara beredd även i sämre ekonomiska tider.

ANNONS

Tänk på pensionen – redan i dag

En del av de ekonomiska misstag som vi gör går att rätta till i efterhand – men inte alla.

Ett av dem är pensionssparande.

Du som är lite yngre kanske tycker att pensionen känns långt borta och att pensionssparande är någonting som du ännu inte behöver tänka på.

Fel – ju mer pengar du har hunnit spara undan under årens lopp – desto mer kommer du att kunna njuta av pensionen när den väl kommer.

Läs även: Fler hamnar hos Kronofogden: ”Bagare, byggfirmor…”

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.