De höga elräkningarna har försatt många i knipa – och hos Kronofogden har man sett en markant ökning av antalet ärenden. 

ANNONS

Elpriserna har sjunkit och många hushåll och företag har fått elstöd – trots detta ökade antalet ärenden till Kronofogden med nästan 50 procent under årets första fyra månader.

”Det är helt enkelt ett väldigt tufft läge och bekymmersamt”, säger Davor Vuleta, analytiker hos Kronofogden, till TT.

Antalet ärenden har ökat

På Kronofogden hade man en förhoppning om att antalet ärenden skulle minska.

Men i jämförelse med samma period förra året – dvs januari till april 2022 – har antalet fysiska ärenden i stället ökat med 49 procent och de juridiska har ökat med 65 procent.

Skulder på 83 miljoner kronor

Enligt Kronofogdens siffror ligger de totala skulderna för perioden januari till april 2023 på 83 miljoner kronor.

”Vi hade förhoppningar om att vi skulle uppnått toppen och se ungefär samma nivåer som föregående nivå men det gör vi inte ännu utan det är fortfarande ganska kraftiga ökningar från förra året, säger Davor Vuleta.

”Samtidigt är det inte bara elpriser utan även stigande räntor och inflation som gör att hushållen har mindre summor pengar att röra sig med och då kan det bli lite längre återhämtningstid för den här kurvan att vända”, fortsätter han.

Många hamnar hos Kronofogden

De höga elpriserna har slagit hårt mot många.

Bland de som nu hamnat hos Kronofogden finns både privatpersoner och företag – flera av dem är personer som aldrig tidigare varit i kontakt med myndigheten.

ANNONS
ANNONS

Flera olika typer av företag och sektorer har hamnat hos Kronofogden.

”Det har varit allt från bagare, frisörsalonger, byggfirmor. Det är ingen typisk sektor som kan pekas ut”, säger Davor Vuleta.

Läs även: Nu kommer nästa elstöd – och så gör du för att få pengar [Dagens PS]